Пастор: Надам се ће избори бити пре јесени

НОВИ САД: Председник СВМ Иштван Пастор изјавио је да ће та странка став по питању датума одржавања избора формирати након данашњег састанка представника странака које излазе на изборе са председником Александром Вучићем, те додао да се лично нада да ће избори бити пре јесени.
 Ištvan Pastor Foto: „Dnevnik .rs
Фото: Иштван Пастор  Фото: „Дневник .рс

"Не због тога што навијам да избори буду што раније, већ због тога што навијам за то да што пре превазиђемо ову ситуацију са коронавирусом”, рекао је Пастор за ТВ Панон.

Он је истакао да у оваквим ситуацијама максимални приоритет има борба против вируса.

Пастор је рекао да је СВМ спреман за почетак кампање, која је за ту странку формално и почела 15. марта, али је због актуелне ситуације одмах и одложена.

Како је рекао, када се ванредно стање укине, кампања се наставља тамо где је стала, односно, од тог тренутка ће до самих избора бити тачно онолико, колико је преостало од јучерашњег дана до 26. априла, што је, каже, више од месец дана и довољно времена да кажу бирачима све што желе и припреме се за изборе.

"Када ће то бити, то искључиво зависи од тога када ће бити завршена наша заједничка борба против коронавируса", рекао је Пастор.

Он је приметио да ће се живот у наредном период одвијати другачије од онога на шта су људи навикли, што је сада наша реалност, јер, каже, увођење ванредног стања представља једну потпуно другачију животну ситуацију, за коју треба припремити нова правила понашања.

Пастор је позвао грађане да не паниче, наводећи да ова ситуација није иста као 90-их година, када се није могло добити брашно, уље, квасац или тоалет папир.

"Свега има доста и сигуран сам да ће и у наредном период свега бити довољно", додао је Пастор.

Он је указао да је важно информисање, па ће, каже, СВМ на свом сајту у наредном периоду инфромисати грађане о актуелностима у вези са коронавирусом, и о основним правилима којих морају да се придржавају како не би угрозили своје и здравље људи у својој околини.

Пастор је такође најавио да ће наредних дана поставити систем у коме ће волонтери помагати онима који не могу да изађу на улицу, јер им то није дозвољено.

"Ускоро ћемо упутити позив старијим основцима, средњошколцима, младима и мање младима, који имају енергију да помогну старијима у својој средини, да оду у куповину, у апотеку, да их обиђу, да им се обрате... Желимо да покријемо целу територију Војводине, јер нема разлике између села и града”, истиче Пастор.

Он је поручио људима који живе на селу, а имају преко 65 година, да се придржавају основних правила, али да то не значи да не могу сести на трактор или на бицикл, и да не могу да обаве послове које иначе обављају.

"Ту вртсу панике и страха не треба ширити међу људима", рекао је Пастор.

Када је реч о деци и омладини која се школује у Мађарској, Пастор је рекао да нема никаквих препрека да се они врате кући, те да они који желе да доведу децу кући, могу то да ураде, придржавајући се превентивних мера.

Према његовим речима, радници који су на дневном нивоу прелазили границу због посла, више то не могу да раде, јер су, практично, затворене обе стране границе.

"Држављани могу да се врате кући, али је чињеница да ми имамо оба пасоша, дакле држављани смо у обе земље. Она особа која се врати кући дужна је да се придржава правила везаних за кућну изолацију. Преласке границе дакле треба укинути или их смањити на минимум, и то све на своју одговорност. Може се наиме десити да човек пређе границу и да онда не може да се врати кући", упозорио је Пастор.

Када је реч о настави на мађарском језику, каже да је сигуран да ће за пар дана систем почети да функционише, јер су модерне технике већ примењиване у нижим разредима и пре појаве коронавируса.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести