Пастор: Најављени нов инвестициони циклус има реалну основу

СУБОТИЦА: Председник Савеза војвођанских Мађара и Скупштине Војводине Иштван Пастор каже да га инвестиције великог обима које је најавио председник Србије Александар Вучић, у висини до 10 милијарди евра, не изненађују јер макроекономска кретања последњих година отварају могућност за оваква улагања.
Predsednik Skupštine Vojvodine i SVM-a Ištvan Pastor Foto: R. Hadžić
Фото: Председник Скупштине Војводине и СВМ-а Иштван Пастор Фото: Р. Хаџић

Пастор додаје да не треба очекивати да ће одмах постојати сав потребан новац, али да привредни трендови у последњих три до пет година отварају могућности за инвестиције великог обима.

"У последњих 30 година смо много заостали у погледу улагања у инфраструктуру, ту не мислим само на путеве, већ и на локалну градску инфраструктуру, попут канализације или водовода. Озбиљна економска улагања биће потребна и како би наставили са привлачењем страних инвеститора“, рекао је Пастор за јутрањи програм суботичког мађарског радија при Панон РТВ-у.

Нагласио је да ове инвестиције почивају на реалним изворима из буџета, а да се нада да ћемо у догледно време бити ближи изворима Европске уније који ће бити додатни замајац.

"Када се одлучује о томе где ће се инвестирати, то је питање конкурентности. Наравно, да онај ко доноси стратешке одлуке има у виду читаву државу, али тамо где постоје већ израђени планови и пројекти, имаће и већу почетну брзину у улагањима. Тако и Покрајина треба да припреми пројекте за ова улагања“, оценио је Пастор.

Осврнувши се на проблеме са одводом воде, које је протеклих дана изазвала обилна киша, предочио је да је, осим ситуације са застарелом како канализационом, тако и водоводном мрежом, на проблеме у градовима утицала и чињеница да су пале вишеструко веће количине кише од убичајеног просека. 

"То су околности које нису могле бити узете у обзир приликом изградње“, рекао је Пастор и додао да, упркос нападима опозиције, то представља техничко, а не политичко питање.

Поводом 25 година присуства Савеза војвођанских Мађара на политичкој сцени Србије, сматра битним да "грађани осећају да оно што СВМ заступа јесте и њихов интерес".

"Наш циљ је увек био да очувамо војвођанске Мађаре и њихов идентитет, као и напредак државе чији смо грађани, да створимо услове за достојанствен живот“, рекао је Пастор.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести