Пастор: Обнова железнице отвориће нове перспективе региону

СУБОТИЦА: Радови на обнови пруге Суботица-Сегедин, вредни 87 милиона евра, већ су почели, док би пруга Будимпешта-Београд требало да буде завршена најкасније до 2025. године, каже председник Савеза војвођанских Мађара и Скупштине Војводине Иштван Пастор и наводи да би, према најавама, сутра требало да буду отворена још три гранична прелаза са Мађарском.
pastor
Фото: Dnevnik (Radivoj Hadžić)

Пастор је за Панон РТВ рекао да ће пруга између Суботице и Сегедина кренути следећег септембра, вероватно и раније, а да обнова железничке пруге подразумева промену шина, постављање нове сигнализације, обнову железничких станица, али и граничног прелаза. "Неће бити потребе да се као раније са пртљагом излази из воза на преглед и стаје у ред да би се добио печат у пасошу, већ ћемо имати савремен, прозрачан прелаз, и тако се отвара могућност да се ова деоница заиста превали за 30 или 40 минута", рекао је Пастор.

Сматра да је ово веома важан успех, не само у саобраћајном смислу, већ и у смислу укључивања региона у токове и да се пред овим простором отвара се потпуно нова перспектива.

Како је саопштено, Пастор је додао да ће се возом повезати не само Суботица и Сегедин, већ ће он функционисати и као локални воз између Суботице и околних насеља.

Постор је у јутарњем програму Суботичког мађарског радија говорио и о отварању преостала три гранична прелаза са Мађарском, а према најави и обећањима која је добио од сутра би требало да на уобичајени начин почну да функционишу прелази Хоргош2-Реске, Рабе-Кибекхаза и Растина-Бачсентђерђ.

Оценио је да је то важан помак у враћању живота у нормалне токове, али је суздржан када је реч о њиховом утицају на смањење гужви.

"Претходних година, али и недеља, уверили смо се да брзина преласка границе не зависи од броја отворених прелаза, већ од тога како раде службеници на прелазима", каже Пастор и наводи да стално указује на то да је процедура са мађарске стране изузетно спора.

Поводом велике инвестиције на Палићу, Пастор каже да је за изградњу аква парка највећи проблем што је поред досадашњих милијарду динара, потребно још 500 милиона динара, како би се овај посао завршио.

Председник СВМ-а и Скупштине Војводине рекао је и да очекује разговоре са председником Србије како би пронашли изворе за недостајући износ.

Пастор је навео да је из буџета Града Суботице могуће обезбедити још 170 милиона динара, али да је за завршетак аква парка потребно још два пута толико новца.

"Очекујемо да бисмо крајем јула могли да променимо извођачки уговор и да се наставе радови за чији завршетак је потребно бар још пола године", навео је Пастор и додао да се мора пронаћи ко ће руководити овим аква парком.

Најавио је да се на Палићу у наредним месецима очекује и градња хотела на плацу од девет хектара на простору између садашњег хотела "Президент" и Мушког штранда, односно на месту некадашње Метеоролошке станице.

"Реч је о мађарској инвестицији, о заинтересованом улагачу из Мађарске који је до сада много енергије, времена и планирања уложио у припрему овог. Надам се да ће наредних недеља, када будемо говорили о плановима за Палић, и сам инвеститор представити своје замисли, и онда може доћи до почетног споразума који ће омогућити да храбрије кренемо у његово остварење" рекао је Пастор.

Навео је и да би радови на Народном позоришту у Суботици могли да буду окончани до краја ове године, јер је новац за то обезбеђен.

Пастор је најавио да ће од 1. септембра мађарско обданиште и јаслице "Вацкор" примити првих 100 малишана, а да је наредни корак отварање сличног објекта, мањег капацитета у згради "Форума" у Новом Саду.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести