Пастор: Очекујем неко решење за Косово у наредних годину и по

СУБОТИЦА: Председник Савеза војвођанских Мађара и председник Скупштине Војводине Иштван Пастор оценио је данас да решавање косовског питања није важно само због приступања ЕУ већ, пре свега, због свакодневног живота.
pastor
Фото: Dnevnik (Radivoj Hadžić)
Време је велики господар и треба му дати прилику, рекао је Пастор за Панон РТВ-а и оценио да ће се у наредних годину и по дана доћи до неког решења за тај вишедеценијски проблем.
 
"Да ли ће бити обостраног признавања то је трећеразредно питање. Оно што је важно је стварни договор и сагласност јер је приштинска страна до сада показала како не треба да се ради, пошто се није држала ни једног договора", закључио је председник СВМ-а.
 
Пастор је навео да је током последњих 40 година које је обележило косовско питање било много заостајања, бола и плаћена је висока цена.
 
"Зато је важно да се на неки начин, било чијим посредовањем то реши. Дешавања у Вашингтону и Бриселу представљају напредак јер су у први план стављена економска питања, дакле, не само решавање нагомиланих проблема, већ решења за изградњу будућности попут аутопута до мора, обнове железничког саобраћаја", рекао је Пастор.
 
Подсећајићи да је међународни положај Србије данас неупоредиво бољи него раније, Пастор је оценио да је формално признавање једна ствар, а нормализација односа нешто друго.
 
"У ЕУ постоји пет земаља које нису признале Косово. Шта ће са њима бити? Уколико се од нас тражи да признамо Косово, а садашњих пет чланица Уније га није признало, биће потребно пронаћи решење које ће ставити тачку на догађаје", рекао је Пастор.
 
Рекао је да за сада нема нових информација о формирању покрајинске и Владе Србије, али да дешавања показују да се ситуација око тога убрзава. заказане су седнице скупштина за избор градоначелника где то још није учињено, попут Новог Сада или Зрењанина.
 
"Очекујем да ће се до краја месеца, заокружити формирање и републичке и покрајинске владе јер је то међусобно повезано. Ми чекамо наставак преговора, спремни смо за то и верујем да ће се као и претходни, тећи и завршити се у сагласности“, каже Пастор.
 
Он је оценио да су нове мере Владе Србије за помоћ привреди неопходне за опстанак појединих делатности.
 
Пастор наводи да привреда Војводине у првих шест месеци бележи раст од 6,3 одсто, а да пројекције кажу да ће привреда Србије забележити раст од шест одсто следеће године.
 
Говорећи о мигрантима Пастор је рекао да проблем траје годинама, али да се сада види блага промена и да је Србија почела да гради ограду на јужној граници, што ће смањити број миграната.
 
Ове године је пет година како постоји ограда на мађарској граници, она не може да сачува читав простор, али је наш интерес јер није тешко замислити шта би овде било да је нема, рекао је Пастор.
EUR/RSD 117.1661
Најновије вести