Пастор примио високог комесара ОЕБС за националне мањине Кајрата Абдрахманова

Председник Скупштине АП Војводине Иштван Пастор примио је данас Високог комесара ОЕБС-a за националне мањине Кајрата Абдрахманова, који борави у званичној посети нашој земљи.
ОЕБС 2
Фото: Скупштина АП Војводине

Изражавајући задовољство због посете високог комесара ОЕБС-а Скупштини АП Војводине и досадашње партнерске и успешне сарадње покрајинске управе и ове значајне европске организације, председник Пастор је истакао неупитни вишедеценијски напредак Републике Србије и значајне искораке које је наша земља постигла у области заштите и унапређења права националних заједница. Председник Пастор упознао је комесара Абдрахманова са системским законским решењима која омогућавају очување идентитета националних заједница, истичући улогу и значај националних савета у областима културе, образовања, службене употрбе језика и писма.

„Поносни смо на резултате које смо заједнички постигли у овој области и сигурни у то да Република Србија може да буде пример позитивне праксе у области остваривања права националних заједница. У АП Војводини складно живи 23 мањинске заједнице, у Скупштини АП Војводине је у службеној употрби шест језика, имамо 17 националних савета са седиштем у нашој покрајини и то су само неки од резулата на које смо поносни. Оно што је најважније од свега јесте то да све ово не бисмо могли да урадимо да се перманентно и упорно није развијало међусобно поверење и поштовање, без обзира на националну, већинску или мањинску припадност“, истакао је Пастор.

Он је нагласио да све заједнице које живе у АП Војводини овај простор доживљавају као своју домовину и сви, без обзира на језичке, културолошке и друге посебности, раде на томе да друштво напредује и развија се.

Високи комесар ОЕБС-а за национале заједнице Кајрат Абрадхманов изразио је задовољство због посете АП Војводини, истичући да је мултиетнички склад наше регије препознатљив у Европи, те да ће ОЕБС и надаље спремно сарађивати на промоцији примера добре праксе, разумевању и ширењу поверења и разумевања.

Пастор и високи комесар Абдрахманов разговарали су и о другим темама значајним за област мањинских и људских права, европских интеграција, демократије и владавине права.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести