Патријарх Иринеј у Ораховцу позвао на јединство и слогу

ОРАХОВАЦ: Патријарх српски Иринеј стигао је  рано јутрос у Ораховац, прву у низу енклава коју ће посетити у оквиру посете српском народу на Косову и Метохији, саопштила је ТВ Храм.
patrijarh irinej
Фото: tvhram.rs

Патријарха је у Ораховцу дочекао Епископ рашко-призренски Теодосије са свештенством и бројним верницима.

У ораховачкој Цркви Успења Пресвете Богородице патријарх Иринеј служио је Свету архијерејску литургију.

Он је у беседи окупљеним верницима позвао на јединство и слогу како бисмо сачували Косово и Метохију. 

Наша највећа трагедија је у свађама и поделама и то се, како кроз историју, тако и данас понавља, када су некима важнији лични интереси од народних, али не смемо губити наду, морамо бити сложни и јединствени, јер је то начин да опстанемо и сачувамо КиМ, рекао је патријарх.

Након литургије, најмлађи верници су испред цркве певали завичајне песме и на тај начин захвалили патријарху на посети.

Патријарх ће после Ораховца посетити до краја дана Велику Хочу, а у послеподневним часовима упутиће се ка Призрену.

После дана проведеног с верницима у Пећкој Патријаршији и Пећи, патријарх је синоћ стигао у Високе Дечане.

Патријарха српског у Високим Дечанима дочекали су Епископ рашко-призренски Теодосије и игуман манастира архимандрит Сава Јањић с братством, пренела је ТВ Храм.

Иринеја је дочекао и поздравио не мали број верника али и туристи из Јапана,  који су патријарху српском указали велико поштовање одушевљени овим неочекиваним сусретом.

Патријарх се поклонио моштима краља Стефана Дечанског, прошетао манастирском портом, разговора с братством манастира Високи Дечани, а потом присуствовао вечерњој служби.

Патријарх Иринеј на Косову и Метохији борави поводом предстојећих васкршњих празника да би, како се наводи, свој верни народ „речима и пастирском поруком ојачао у молитви и нади да остану и опстану“.

Патријарх је већи део јучерашњег дана, додаје се, провео с верницима који су дошли на поклоњење у највећу српску светињу, а највећа радост му је, како се наводи, била што је међу верним народом било и пуно деце.

Он је у Пећкој патријаршији примио ученике средњих школа из Грачанице, Прилужја, Лапљег Села и Гуштерице са којим је разговарао о значају њиховог образовања „позивајући их да буду спремни да преузму кормило којим ће водити српски народ на Косову и Метохији, наводи се у саопштењу.

Патријарх је заједно с епископом рашко-призренским Теодосијем, свештенством и монаштвом прошетао улицама Пећи и том приликом посетио Цркву Светог Јована - Митрополију у том граду, која је порушена у етничком погрому Албанаца пре осам година, а сада је поново обновљена.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести