Петковић: Београд инсистира на ЗСО

БЕОГРАД: Званични Београд неће пристати ни на каква једнострана тумачења или покушаје ревидирања Бриселског споразума, што данас иза леђа Мирославу Лајчаку и Метјуу Палмеру најављује Аљбин Курти, изјавио је данас директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић.
Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković  Foto:Tanjug/video
Фото: Директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић Фото:Танјуг/видео

"Томе служи и Куртијева данашња најава да Заједница српских општина не може бити формирана, чиме се директно крши, не само Бриселски споразум из 2013. године, него и свака могућност договора", истакао је Петковић у изјави за јавност.

Премијер привремених приштинских институција Курти изјавио је, након сусрета са специјалним представником ЕУ Лајчаком и замеником помоћника америчког државног секратара Палмером, да на Косову неће бити формирана никакава "моноетничка заједница".

Петковић је истакао да ће званични Београд доследно инсистирати на формирању Заједнице српских општина, онако како је договорено пре осам година у Бриселу - као облику институционалног организовања српског народа на Косову и Метохији, са јасно утврђеном надлежношћу, структуром и циљевима, који су додатно потврђени и усвојени Споразумом о општим принципима из 2015.

"И ту преговора нема", истакао је шеф Канцеларије за КиМ и додао да очекује да се Европска унија, као посредник у дијалогу, јасно определи према оваквим једностраним тумачењима Приштине.

"Како је могуће да се постигне било какав нови споразум са Приштином, ако данас сведочимо отвореном кршењу и негирању свих до сада постигнутих договора", упитао је Петковић и додао:

"Још једном истичем да Београд остаје посвећен дијалогу као једином механизму за проналажење компромисног решења, али неће бити неми учесник у монологу једне преговарачке стране, већ ће доследно, аргументовано и снажно инсистирати на испуњену свега до сада договореног, као предуслову даљих разговора у циљу нормализације односа са Приштином."

Према његовим речима, данас је постало кристално јасно да је читава наводна жеља Аљбина Куртија за дијалогом најобичнија лаж и обмана, јер чини све да опструкцијама и уценама поништи и сваку могућност преговора и договора.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести