Петковић: Континуирано застрашавиње Срба

БЕОГРАД: Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић оценио је вечерас да је исписивање симбола УЧК и префарбан српски назив на саобраћајном знаку за насеље Кишница нова у низу провокација усмерена против српског становништва у централном делу Косова и Метохије.
petkovic
Фото: Tanjug (Rade Prelić)

"Након постављања срамног билборда УЧК у Кишници, у истом насељу организован је напад на породицу Трајковић, да би у Грачаници био покушај паљења српске тробојке и споменика Милошу Обилићу. Ово је четврта у низу провокација српског становништа у овом делу КиМ за свега недељу дана, за коју до сада нико није одговарао", навео је Петковић у саопштењу.

Он указује да је на делу организована, систематска и континуирана акција застрашивања српског становништва на Косову и Метохији, која не би била могућа без, како каже, бар прећутне, политичке подршке и институционалног нереаговања привремених приштинских институција и међународних организација на КиМ.

"Овакви поступци јасна су порука да Срби нису пожељни на КиМ и да им је безбедност компромитована, посебно након хапшења албанских лидера и почетка суђења у Хагу за почињене злочине тзв. ОВК", истиче Петковић.

Позвао је међународну заједницу, посебно оне чији је то задатак и одговорност на КиМ, да обезбеди безбедност и сигурност за све Србе на Косову и Метохији и да овакве инциденте најозбиљније схвати пре него што прерасту у још озбиљније проблеме.

"Користим прилику да позовем и Србе у покрајини да остану мирни и сложни, да на провокације не одговарају, јер то управо и јесте циљ оваквих акција. А Србија ће знати и моћи да их заштити, уколико то они, чији је то посао на КиМ, не буду умели или желели", поручио је Петковић.

На саобраћајном путоказу за насеље Кишница поред Грачанице, црвеном бојом данас је неко исиписао УЧК (ОВК) и префарбао назив на српском језику - Кишница.

Ова табла се налази недалеко од билборда који је недавно уклоњен, на којем је био истакнут амблем ОВК, што је узнемирило српско становништво у општини Грачаница, пренео је портал Косово онлине.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести