Петковић: Курти лажима жели да са себе скине одговорност

БЕОГРАД: Директор Канцеларија за КиМ Петар Петковић каже да је ноторна и лако проверљива лаж коју је данас на рачун председника Србије Александра Вучића изрекао Аљбин Курти да Београд наводно саботира дијалог.
Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković  Foto:Tanjug/video
Фото: Директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић Фото:Танјуг/видео

Такав сценарио постоји само и искључиво у глави и сновиђењима Аљбина Куртија који се због својих лажи лако квалификовао за титулу барона Минхаузена, каже Петковић и тврди да је Београд чврсто и недвосмислено опредељен за дијалог и нормализацију односа са Приштином коју жели да постигне за преговарачким столом.

Каже и да се сваком позиву за дијалог и разговор о нормализацији односа Београд увек одазивао и додаје да док Курти опсесивно напада председника Вучића истовремено се труди да једностраним, неутемељеним и противправним акцијама изазове нову кризу и дестабилизацију прилика на простору Косова и Метохије.

Какве је и да ли је позиве Курти примио, то није на нама да анализирамо, већ да се фокусирамо да у изазовним и тешким временима које генеришу једностране акције Приштине сачувамо мир и стабилност као највеће светиње и томе је председник Вучић непоколебљиво посвећен. Нема сумње да Вучићева политика економског просперитета, напретка који се огледа у све већим платама и пензијама, новим аутопутевима, болницама и мостовима представља трн у оку многих који га због тога клевећу, навео је Петковић.

Своју посвећеност дијалогу Курти би лако могао да покаже тако што би применио Први бриселски споразум и формирао Заједницу српских општина, онако како је у првих шест тачака тог документа прецизирано, каже директор Канцеларије за КиМ.

Све остало, јалови су и неуспешни покушаји да са себе скине одговорност за урушавање дијалога. Томе у прилог сведочи и одбијање његовог главног преговарача да се у више наврата састане са мном у Бриселу и уопште разговара о формирању ЗСО. Спискови жеља Приштине, попут некаквог међусобног признања, никад нису, нити ће бити део агенде дијалога, већ то могу бити само теме од интереса за живот сваког појединца на простору КиМ. И што пре то Курти схвати, биће му лакше, поручио је Петковић.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести