Петковић: Мудра одлука Српске листе, сачувати 10 општина

БЕОГРАД: Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић изјавио је вечерас да је одлука Српске листе да изађе на сутрашње локалне изборе на КиМ важна и мудра и да је у интересу српског народа на КиМ.
Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković  Foto:Tanjug/video
Фото: Директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић Фото:Танјуг/видео

Петковић је позвао Србе у јужној покрајини да сутра масовно изађу на изборе и гласају искључиво за кандидате Српске листе који, како је истакао, имају пуну подршку Београда и председника Србије Александра Вучића.

‘‘Ово нису обични избори, важно је да сачувамо свих српских десет општина и на тај начин наставимо борбу за опстанак и останак српског народа на КиМ’‘, рекао је Петковић за ТВ Пинк.

Навео је да нису били лаки данашњи разговори руководства Српске листе са председником Вучићем и да није било лако донети одлуку о изласку на изборе, али да је одлука донета хладне главе.

‘‘То је оно што је важно, јер колико год да смо сви желели да по овом питању слушамо срце, посебно имајући у виду кризу последњих дана, упад РОСУ и упуцавање Срећка Софронијевића, Српска листа је донела одлуку која је у интересу српског народа на КиМ’‘, рекао је Петковић.

Пренео је речи председника Вучића да Српска листа има његову подршку ма какву одлуку да донесе јер, како је рекао, наши грађани, укључујући и представнике Српске листе, живе у јужној покрајини и суочавају са бројним проблемима и притисцима који долазе од Приштине.

У том контексту подсетио је да су, када су јединице РОСУ упале на север КиМ где је испаљено 60 бојевих метака и тешко рањен Срећко Софронијевић с леђа, амбасадори неких моћних западних држава у Приштини похвалили Куртијеву акцију говорећи да је то обрачун са криминалом и кријумчарењем робе.

‘‘То што су хтели да хапсе кола-колу и сникерс чоколадице јасно показује да је Курти ушао на север четири дана пред изборе да би за шаку гласова покушао да подигне рејтинг’‘, казао је Петковић.

Додао је да је Српска листа затражила да се хитно крене у формирање Заједнице српских општина и да се очекује да наредна рунда дијалога Београда и Приштине у Бриселу у новембру буде посвећена формирању ЗСО.

‘‘Не да се 20 минута прича о томе, него да се уђе у институционалне кораке за формирање ЗСО. Уколико тога нема, Српска листа ће напустити све институције на северу, а тих привремених институција самоуправе Приштине више неће бити на северу, јер неће бити људи у њима’‘, казао је Петковић.

Коментаришуцихи изјаву председнице привремених приштинских институција Вјосе Османи на седници Савета безбедности УН да је Приштина испунила 90 одсто Бриселског споразума, а Београд трећину, Петковић је казао да Османи не познаје дијалог и да у њему није учествовала, као и да је оно што је испуњено у Бриселском дијалогу и свим осталим споразумима, испунила српска страна.

С друге стране, како каже, Приштина је прекршила скоро сваку одредбу Бриселског споразума, по питању правосуђа, енергетике, слободе кретање...

‘‘Они причају своју причу зато што не желе ЗСО као место где ће се заштитити колективна права српског народа на КиМ, а која не постоје. Јер да постоје не би био упуцан Срећко Софронијевић, не би било више од 111 инцидената од почетка године’‘, навео је Петковић.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести