Петковић: Поштовати и споразум из 2011. и два из 2016.

БЕОГРАД: Директор Канцеларије за КИМ Петар Петковић изјавио је данас да треба да се поштује споразум из 2011. године, као и два споразума из 2016. године којима се продужава рок трајања неутралних КС таблица.
petar petkovic
Фото: Youtube Printscreen

"Бриселски споразум не може да представља шведски сто где ће Курти да узме оно што му одговара", рекао је Петковић за РТС.

Он је показао документ којим су привремене институције у Приштини наложиле престанак издавања КС таблица годину дана пре истека рока њиховог важења.

"У споразуму из 2011. године се јасно говори да само за РКС таблице страна Београда има права да издаје пробне таблице, а да то питање тек треба да се реши за приштинску страну и у том споразуму се не помиње конкретно, као што се спомиње у тачки 14 за РКС табле. Много је тога ту што је спорно", казао је Петковић.

Према његовим речима, Бриселски споразум и други споразуми не могу да представљају шведски сто где ће Аљбин Курти да узме нешто што му одговара, а да не примењује оно што му не одговара.

"Ово дивљаштво Аљбина Куртија мора да престане", поручио је Петковић.

Нагласио је да ће током данашњег састанка председника Вучића и Мирослава Лајчака бити пренета јасна порука.

"Или ће Бриселски споразум бити спровођен и бити на снази или неће бити Бриселског споразума. Овакво понашање, где имамо Приштину која одлучује шта жели да примењује, а шта не је недопустиво", рекао је Петковић.

Он је истакао да је Бриселски споразум потписан 2013. године, а да већ осам година чекамо формирање Заједнице српских општина.

То је, указао је, "споразум који је ратификован у приштинском парламенту и он за њих, не за нас, има значење међународно-правног уговора и видите, нема ни Европљана, нити било кога са стране који ће да реагују на овакво понашање и кршење свих тих споразума, него Европа ћути".

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести