Петковић: Приштина у Бриселу одбила да разговара о ЗСО

БРИСЕЛ, : Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић изјавио је вечерас да је Приштина одбила данас у Бриселу да учествује у директном разговору са београдском делегацијом о Заједници српских општина (ЗСО).
Dijalog Beograd Pristina/F. Bakic
Фото: Дневник/Ф. Бакић/Приштина

Петковић је истакао да је управо ЗСО била данас тема у Бриселу, онако како је, подсећа, специјални представник ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак најавио у саопштењу од 30. септембра.

"Приштина је та која одбија разговор о формирању ЗСО, иако је наша страна врло директно инсистирала на формирању ЗСО и изнела конкретне кораке за формирање те заједнице. То питање за нас је питање свих питања, то је срце самог дијалога и ако хоћемо да разговарамо о нормализацији односа то можмео искључиво уколико дође до формирања ЗСО, али и имплементације свих претходно постигнутих споразума", рекао је Петковић за РТС.

Истиче да је то и била јуче порука министара спољних послова држава чланица ЕУ.

Петковић је поручио да је београдски тим у Бриселу покренуо и друга питања, као што су правосуђе, енергетика, нестали, слободе кретања и питање које се односи на званичне посете.

С друге стране, указује, премијер привремених институција у Приштини Аљбин Курти данас "шаље поруке које убијају дијалог и стављају под ноге све постигнуте споразуме".

"Како можемо да разговарамо о било чему у Бриселу, када у истом дану Курти говори све супротно о самом споразуму. Ми ћемо инсистирати на ЗСО, јер је то за нас кључно питање. Посвећени смо дијалогу, дијалог је за нас важан, јер је то место где можемо да решавамо историјски проблем који постоји између српског и албанског народа", рекао је Петковић.

Истакао је да је важно да се разговара, колико год ти разговори били тешки.

Петковић каже да очекује да ће из Приштине говорити како формирање ЗСО није било на дневном реду.

"Чињеница да су одбили ЕУ и господина Лајчака да разговарају о тој теми, јасно показује да је то данас и те како била тема", рекао је Петковић.

EUR/RSD 117.1420
Најновије вести