Петковић: Великоалбански пројекат политички циљ Куртија

БЕОГРАД: Директор Канцеларије за Косово и Метохију др Петар Петковић, оценио је данас да је Аљбин Курти још једном потврдио да је великоалбански пројекат његов врховни политички циљ.
Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković  Foto:Tanjug/video
Фото: Директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић Фото:Танјуг/видео

"Отуда долази и Куртијева незаинтересованост за дијалог са Београдом, која представља његово чисто понижавање Брисела када иронично говори да би могао да чини уступак и са седмог места стави дијалог на четврто место по приоритету", навео је Петковић у саопштењу.

Истиче да је Курти својим најновијим позивом на стварање такозване "Велике Албаније" потврдио и да албански национални покрет на Косову и Метохији никада није имао везе са људским правима и положајем албанске мањине унутар Србије, већ да је његова суштина огољени сепаратизам.

"Бесмислено је и Куртијево позивање на потребу снажније повезаности са Албанијом, јер, да он то заиста жели, подржао би, а не одбацивао, иницијативу „Отворени Балкан“, која за циљ има повезивање држава и народа у региону, али снажењем поверења, легалним и мирољубивим средствима" казао је директор Канцеларије за КиМ.

Иза Куртијевих сањарења о једној и јединственој албанској држави на Балкану, навео је Петковић, не крије се ништа друго до фашистичка идеја такозване Велике Албаније, која у самој својој сржи садржи концепт националне супремације Албанаца и конфронтације са свим суседним народима.

"Куртијева инфантилна потреба за прекрајањем граница на Балкану била би смешна да није праћена и његовом опасном патолошком потребом да прети насиљем и да се игра војсковође", оценио је он.

"Још једном упозоравамо међународну заједницу да, док још није касно, стане на пут екстремизму Аљбина Куртија и за почетак изврши најодлучнији притисак да се његове фаланге повуку са севера Косова и Метохије", рекао је Петковић.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести