Петковић са амбасадором Шпаније о ситуацији на КиМ и дијалогу

БЕОГРАД:  Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић информисао је данас амбасадора Шпаније Раула Бартоломеа Молину о политичко-безбедносној ситуацији на Косову и Метохији и проблемима са којима се српски народ суочава на терену.
Petar Petković i Raul Bartolomeo Molina Foto: Tanjug/video
Фото: Петар Петковић и Раул Бартоломео Молина Фото: Танјуг/видео

Петковић је амбасадора Шпаније упознао и са током дијалога Београда и Приштине, констатујући да одбијањем да испуни обавезу формирања Заједнице српских општина, са свим уговореним надлежностима, Приштина успорава наставак дијалога и доводи у питање напредак у процесу нормализације односа, саопштено је са састанка.

Београд ће и даље бити опредељен за дијалог као средство за нормализацију прилика у региону и мирно и политичко решавање свих отворених питања, али ће исто тако наставити да одлучно инсистира на пуном спровођењу свих до сада постигнутих споразума, без којих је немогуће доћи до свеобухватног споразума, нагласио је Петковић.

Он је захвалио Шпанији, што упркос притисцима, остаје чврсто опредељена за поштовање међународног права и принципа неповредивости територијалног интегритета и суверенитета Србије, што је додатна потврда искреног и чврстог пријатељства наше две земље, наводи се у саопштењу.

Петковић: БГ посвећен дијалогу, не стварајте конфузију

БЕОГРАД: Члан Главног одбора СНС Петар Петковић рекао је данас да је Србија искрено посвећена дијалогу Београда и Приштине, свесна да Косово и Метохија не може заувек остати замрзнути конфликт, и позвао политичке актере у нашој земљи да не стварају конфузију у домаћој и страној јавности интерпретирајући на погрешан начин намере Београда у процесу нормализације односа са Приштином.

"Покушај Вука Јеремића да се додвори некоме у иностранству приписујући Србији и председнику Александру Вучићу неискрене намере када је реч о Косову и Метохији можда Јеремићу лично може бити лукративан потез, али свакако наноси штету интересима наше државе", навео је Петковић у саопштењу.

Он је указао да Јеремић, након штете коју је нанео борби за заштиту српских државних и националних интереса, нема морално право да политички наступа као неко ко са Косовом и Метохијом нема никакве везе.

"А подсећам још једном да је Јеремић директно одговоран за низ штетних споразума са Приштином, за измештање дијалога о нашој јужној покрајини из Уједињених нација на терен Европске уније, као и за неспретну дипломатску акцију чији је резултат био потврда легалности једнострано проглашене независности Косова од стране Међународног суда правде", навео је Петковић.

Јеремић, као што је некада радио у интересу Приштине, то чини и данас, нападајући сопствену државу, и амнестирајући истовремено приштинске сепаратисте од сваке одговорности за успех односно неуспех дијалога, закључио је Петковић.

Председник Народне странке Вук Јеремић изјавио је раније данас да питање Косова и Метохије неће бити скоро решено, без обзира на то ко ће бити изабран за председника САД, а тврди и да председник Србије Александар Вучић нема намеру да реши тај проблем.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести