Петричек: Чешка не мења став о Косову

ПРАГ: Чешка влада није променила став о питању независности Косова, изјавио је за Радио Слободна Европа (РСЕ) министар спољних послова Чешке Томаш Петричек, осврћући се на скорашње изјаве председника Чешке Милоша Земана да ће од те државе тражити да повуче признање Косова.
1
Фото: EPA-EFE/MALTON DIBRA

"Ми смо признали Косово као независну државу 2008. године и трудимо се да развијемо коректне и позитивне односе са Косовом. Подржавамо све државе региона да постану чланице Европске уније, зато што је то интерес за европску сигурности и стабилност, али је то такође и начин како да се реше многи локални проблеми, многе регионалне тензије", истакао је Петричек.

Он је додао да влада Чешке подржава дијалог између Београда и Приштине, како би се превазишла прошлост и нашао начин како да "живе заједно у уједињеној Европи".

Поводом неслагања са министром унутрашњих послова Јаном Хамачеком о томе да ли треба подржати Косово у напорима да постане чланица Интерпола, Петричек је рекао да Чешка подржава тежње Косова да постане чланица многих међународних организација.

Верујемо да Интерпол има значајну улогу, посебно када је реч о борби против организованог криминала. Косово је на крају повукло захтев за чланством, али бисмо волели да сарађујемо са косовским властима да побољшамо ситуацију, када је реч о криминалу и борби против организованих криминалних мрежа јер је то такође и наш интерес због безбедности у нашем региону.

Упитан да ли Косово и Србија могу склопити мир, Петричек је рекао да верује и да се нада да бити напредак у дијалогу у наредним месецима.

Што се тиче Европске уније, ми сада чекамо именовање нових представника, новог састава Европске комисије и високог представника. Ђузеп Борељ, који је успешно прошао саслушање у Европском парламенту, већ је изјавио да је дијалог између Србије и Косова на листи његових приоритета и могу само да кажем да Чешка Република подржава улогу Европске уније као посредника, медијатора у овом процесу, напоменуо је чешки шеф дипломатије.

Он сматра да је одлука која је донета у октобру у Европском савету да се одложи почетак преговора о чланству са Северном Македонијом и Албанијом, погрешна и за Чешку је, како је навео, сада важно да увери своје партнере на Балкану да жели да радио са њима, да је процес проширења и даље кредибилан.

Морамо да учинимо оно што је до нас на унутрашњем плану, али је за нас важно да и Европска унија испуни свој део договора и потврди посвећеност проширењу на земље Западног Балкана, рекао Петричек.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести