Пландиште: Општина старих улаже у младе

Канцеларија за управљање јавним улагањима РС уложила је 88 милиона динара за ОШ „Доситеј Обрадовић” у Пландишту, која је ове године сређена од темеља до крова. Та улагања су изузетно важна за општину која је проглашена за најстарију по годинама становника те је локална власт увидела да треба што више улагати у младе.
1
Фото: Dnevnik.rs

Председник општине Пландиште Јован Репац каже за „Дневник” да та школа није реновирана од 1974. године када је изграђена, осим неких ситних поправки, и да им је то најважнија инвестиција у општини.

“То нам је први корак у сарадњи с Канцеларијом за јавна улагања Марка Благојевића јер смо након тога конкурисали за новац за Дом за душевно оболела лица „1. октобар” у Старом Лецу", каже Репац, и додаје да је укупна вредност инвестиције 70,5 милиона динара, без ПДВ-а, и да следи расписивање конкурса.

"Он припада Покрајини и они су тражили новац од Министарства, које их је преусмерило на Канцеларију, те смо и ми у име општине, као и представници Покрајине и Дома, сви потписали уговор о реконструкцији", каже Репац.

“ Имамо 13 месних заједница, и, нажалост, нису све покривене школама, већ деца путују", каже Репац и додаје да ни сам није веровао да ће добити 88 милиона за реконструкцију школе, али су и покрајински и републички органи показали да хоће да помажу мањим срединама.”

Фото: Dnevnik.rs

Јован Репац је донедавно био најмлађи председник општине у Србији,  и пошто је Пландиште мала средина, када га мештани не нађу у Општини, нађу га код куће да се пожале на проблеме. Њих има, али локална самоуправа се труди да се ствари покрену набоље.

Две важне капиталне инвестиције ове општине су и реконструкција ОШ „Доситеј Обрадовић” у Великом Гају, као и истоимена у Маргити.

Фото: Dnevnik.rs

На територији општине Пландиште постоје три велике основне школе – „Доситеј Обрадовић” у самом месту, „Јован Стерија Поповић” у Великој Греди и „Јован Јовановић Змај” у Хајдучици, и те школе по селима имају истурена одељења од првог до четвртог разреда.

“Такође, за Дом здравља „1. октобар” расписана је јавна набавка, коју финансира Канцеларија за управљање јавним улагањима РС, вредна је 45 милиона динара, а биће завршена кроз неколико дана", напомиње Репац.

По његовим речима, помоћ су добили и од Министарства привреде – за реконструкцију коловоза у главној улици дужине 250 метара, а вредност радова је 3,4 милиона динара без ПДВ-а.

Фото: Dnevnik.rs

“Пут је завршен пре недељу дана,аи инфраструктура нам је један од већих проблема у општини", каже Репац, истичући да, ипак, они имају кружни ток у центру, док га Вршац нема.“

Ове године Општина Пландиште, односно њени грађани учествовали су у наградној игри које је организовало Министарство привреде „Узми рачун и победи” и освојила треће место.

“Добили смо вај - фај дрво, односно бесплатан интернет на годину дана и 20.000 евра, за шта су наши грађани одлучили да купимо ултразвучни апарат и мини-вагу за бебе", каже Репац.

Општина Пландиште, по попису из 2011. године, броји 11.500 становника, међутим, стање на терену је данас знатно другачије.

“Сматрам да сада имамо испод 10.000 становника, и имамо 22 националне мањине, што је највише у Србији. Међу њима је доста Мађара и Словака, који имају двојно држављанство и пасоше ЕУ, те одлазе млади, што није тренд само код нас већ и у целој земљи", напомиње Репац.

 По том попису само Пландиште имало је 4.000 становниика, а сада их је око 3.200. Многи се и даље воде да су на адресама у Пландишту, али већина студената борави у Београду, али и иностранству.

Незапосленост је 12 одсто, а општина спада у трећу категорију по развијености у Србији.

“Нисмо четврта категорија, али, нажалост, нисмо ни далеко од те четврте. Нас „извуку” јавни радови који се расписују с времена на време и који нам „скину” одређени број људи с Бироа. Ипак, то су сезонски послови на нека четири месеца, али то ствара лажну слику", истиче Репац, који има одличну сарадњу с бившим председником општине.

Улагања у школе и спортске терене су изузетно важна за општину која је проглашена за настарију по годинама становника

Управа за капитална улагања издвојила је за адаптацију Дома културе у Милетићеву готово девет милиона динара, без ПДВ-а. Рок за радове је 90 дана.

“То је један од домова културе у општини који није сређен, други је у Јерменовцима, и то планирамо да решимо у неким од наредних пројеката“, каже наш саговорник.

Јован Репац је један од најмлађих најмлађи председник општине у Србији,  и пошто је Пландиште мала средина, када га мештани не нађу у Општини, нађу га код куће да се пожале на проблеме

Из буџета Општине издвојен је новац за изградњу две капеле, у Барицама и Милетићеву.

“ За све месне заједнице биће исти услов, као и за Пландиште", напомиње Репац и додаје да ће им то много уштедети новац из буџета.


Услови за фудбал у Великој Греди

Буџет Општине Пландиште износи 520 милиона динара, што није довољно да би локална самоуправа могла издвојити велику своту за развој општине.

“Зато нам и помаже Покрајина, с којом имамо изузетну сарадњу, и први пут су се синхронизовале власти од локала, до Покрајине и Републике", напомиње председник општине Пландиште. Према његовим речима, Управа за капитална улагања им је помогла у адаптацији и санацији свлачионица за фудбалере у Великој Греди, а то је изузетно важно јер је то место друго по величини у општини и много деце из околних места, највише Сокоца и Хајдучице, долази управо на терен фудбалског клуба да тренира.

"Многи су замерали што је шест милиона динара отишло управо на тај терен, али, много деце је пресрећно управо због тога, а то им и јесте најважније“, каже Репац.


Он додаје да имају и појачано одржавање путева у насељеним местима, за шта је издвојено 3,7 милиона динара и крпљење свих рупа је већ ове недеље завршено.

Репац наводи да им је, нажалост, буџет више социјални него инвестициони, а с обзиром на број старих и незапослених, тешко да ће се ствари ускоро променити.

У току је јавна набавка, вредна пет милиона динара, за уређење атарских путева, пошто се највећи део становништва бави пољопривредом, највише пшеницом, јечмом, житом и кукурузом. У идући четвртак биће отварање понуда.


Набавка мини буса путем ИПА пројекта

Мини бус намењен деци са посебним потребаам у вредности од 55 хиљада евра Општина Пландиште добила је путем конкурса од ИПА пројекта Румунија-Србија, које је финсансирала Фондација за рехабилитацију Есперанса из Румуније, као и организација "Save the children" из Темишвара.

„Аутобус има 21 место укључујући возача, а бус нам пуно значи, и иако је намењен инклузивној заједници, ми немамо децу са инвалидитетом, али имамо са посебним потребама. Аутобус је намењен за превоз њихових екскурзија, трибина и секција, а не за превоз до школе“, каже Репац и додаје да имају право да користе аутобус и у друге сврхе, као што је превоз културно-уметничких друштава, јер скоро свака национална мањина има КУД, али и за превоз пензионера на излете. 


“Тешко је да пољопривредници започну посао с воћем, на које мора да се чека пет година, а ове године погодила их је и суша, за коју је једино решење осигурање", каже Репац. Он напомиње да су имали и несрећну околност да их ове године погоди и торнадо у Милетићеву, који је нанео велику материјалну штету и највише погодио Стари Лец, Милетићево, Марковићево, Плужине.“

Помоћ ја добило и свих 46 удружења грађана, колико броји ово место, као и спортски клубови.

Маша Стакић

Фото: Јелена Ивановић

(Текст је део пројекта који је суфинансиран од стране Општине Пландиште. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове Општине.)

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести