Пленковић: Двојезичне табле нису обавезне

ЗАГРЕБ: Премијер Хрватске Андреј Пленковић изјавио је данас да из недавне одлуке Уставног суда, који је закључио да се права српске националне мањине у Вуковару морају унапредити, не произлазе правне обавезе, попут двојезичних табли.
andrej plenkovic, EPA/DOMENIC AQUILINA
Фото: EPA/DOMENIC AQUILINA

"Ствари су врло јасне и влада и градоначелник Вуковара поштују одлуку Уставног суда, ту нема никаквих дилема", рекао је Пленковић на заседању Одбора за спољну политику и европске послове, пренела је Хина.

"Према нашем тумачењу одлуке Уставног суда, из ње не произлази правна обавеза која се односи на двојезичне табле, то тамо не пише", казао је Пленковић.

Према његовим речима, на основу одлуке Уставно суда јасно је да ће Градско веће Вуковара одржати расправу о стању дијалога, разумевања и односа у граду између Хрвата, као већинског народа, и представника српске и других мањина.

Потом ће се, додао је, размотрити како, када и на који начин се може ширити каталог права који се односи на српску мањину.

Пленковић је рекао да је политички став градоначелника Вуковара Ивана Пенаве да у Хрватској треба да се реше нека заостала питања из Домовинског рата, попут одговорности за ратне злочине, "што је јасан политички став".

"То су упоредни процеси које не воде ни влада ни политичке странке, за те процесе су надлежна одговарајућа тела у Хрватској", закључио је Пленковић.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести