Пленковић: Подржавамо процес проширења ЕУ на суседе

ЉУБЉАНА: Хрватска подржава процес проширења ЕУ-а на суседне земље, рекао је данас премијер Андреј Пленковић у Словенији и упозорио да се без јасне поруке југоистоку Европе о европској перспективи отвара простор за друге глобалне силе на том простору.
plenkovic
Фото: Tanjug/ video arhiva

"Позиција Хрватске врло је јасна. Ми подржавамо европску перспективу, процес проширења ЕУ-а на нама суседне земље. Сматрамо да је то изразито важно и да ту поруку требамо снажно послати и данас", рекао је Пленковиц новинарима уочи неформалне радне вечере с колегама из ЕУ.

Додао је да ће декларација садржавати термине попут европска перспектива и процес проширења, али каже да "није реално очекивати" да ће се у њој навести и временски оквир уласка тих земаља у ЕУ.

Наиме, словеначко председавање Саветом ЕУ-а предложило је да се у декларацији наведе да ЕУ треба бити спремна за примање свих земаља западног Балкана најкасније до 2030, подсећа Хина.

Томе се у првом реду противе земље западне Еуропе, али је добро да се покреће питање о временском оквиру, каже Пленковић.

Уз подршку на њиховом путу према чланству у ЕУ, Пленковић истиче да је пред тим земљама још пуно посла.

"Није ово скуп земаља где је све феноменално па да иде као да је уље у ''''машини'''' и да се ништа не чује, то није баш тако. Треба ту пуно још радити, а ми ћемо се трудити да то буде што брже и што боље", истакао је Пленковић који је учествовао и на састанку Европске народне странке.

Он је оценио да је добро што је дошло до деескалације ситуације између Београда и Приштине и најавио да ће се сутра кратко видети и с председником Србије Александром Вучићем.

Поруцио је да "није примерено нити нормално" да се блокира почетак преговора Северној Македонији, нарочито пошто је решила спор о имену с Грчком и постала чланица НАТО.

Коментаришући стање у БиХ, поновио је позицију Хрватске да легитимна заступљеност конститутивних народа треба да се рефлектује и кроз правичан изборни закон у највишим представничким телима БиХ, односно кроз Председништво.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести