Пленковић: Проширење ЕУ поново стављено на дневни ред

БРИСЕЛ: Премијер Хрватске Андреј Пленковић изјавио је уочи неформалне вечере за лидере Западног Балкана, коју организује председник Савета ЕУ Шарл Мишел, да је питање проширења и подршке ЕУ земљама у региону поново стављено на дневни ред.
plenkovich_pre-sast2
Фото: Танјуг (Видео)

Упитан да ли ће на састанку бити разматране теме, као што су ситуација у Црној Гори, Косову и БиХ, Пленковић је рекао да ће то бити пријатељска вечера и да је наважније да се дође до договора у вези са почетком преговора за Северну Македонију и Албанију, али и да су и све друге теме добродошле.

Пленковић је захвалио Мишелу на том скупу на коме ће бити представници земаља Југоисточне Европе и високи представници ЕУ.

Подсетио је да Хрватска у првој половини године председава ЕУ и навео да циљ вечерашњег састанка у Бриселу заједничка припрема за самит у Загребу, који ће бити одржан 6. и 7. маја.

Пленковић је изразио задовољство што је прихваћена иницијатива Хрватске да се после 20 година, када је одржан први састанак у тој земљи, поново организује самит.

Према његовим речима, атмосфера је сада другачија у односу на октобар прошле године и креће се ка доношењу позитивних одлука о почетку преговора са Северном Македонијом и Албанијом, што би требало да буде учињено пре маја.

Тако ће атмосфера бити позитивнија и земље ће добити од Европске комисије пакет за инвестиције и њихово боље позиционирање, што ће допринети привредном развоју земаља у реигону.

"Желим да се у Загребу постигне начелан договор да се бар на две године одржавају овакви састанци", казао је Пленковић истичући да је потребан ангажман свих шефова држава и влада за подршку европскм путу земљама Југоисточне Европе.

Додао је да је та иницијатива Хрватске добила одобравање од свих европских институција.

Пленковић очекује да ће се током вечере водити неформалан разговор и додаје да неће бити никаквих билатералних сусрета.

"Сви су овде у ужем кругу, тако да ће нас 10 имати времена за разговоре".

На питање да ли ће вечерас том приликом имати први састанак са председавајућим Председништва БиХ Жељком Комшићем, Пленковић је рекао да ће то бити њихов први формални сусрет од како је Комшић изабран на ту функцију претпрошле године.

Напоменуо је да до сада нису имали прилике да разговарају, али да вечерас свакако неће бити никаквог билатералног састанка.

Комшић је на тој функцији још свега неколико недеља, додао је Пленковић.

Вечера у циљу припрема самита ЕУ-ЗБ у Загребу

Андреј Пленковић каже да ће вечера лидера ЕУ и Запдног Балкана у највећој мери бити посвећена припремама за Загребачки самит Уније и региона, заказан за 6 и 7. мај.

"Након 20 година од првог самита у Загребу, ми смо поново, нашом иницијативом, снажнио ставили на дневни ред највиших институција ЕУ питање југоистока Европе, проширења и подршку хрватске суседним држвама на њиховом путу ка ЕУ", изјавио је Пленковић.

Хрватски премијер је долазећи на радну вечеру у Бриселу нагласио да је оптимиста да ће убрзо доћи до позитивне одлуке о отварању приступних преговора између ЕУ и Северне Макоедније и Албаније.

Он каже да одлуку о томе очекује пре загребачког самита.

"То ће учинити позитивнијом целу атмоферу у Загребу”, поручио је Пленковић.

Премијер Хрватске је навео да се пред загребачки самит очекује и европски ”пакет инвестиција и бољег повезивања” намењен привредном расту земаља Западног Балкана.

Пленковић каже да се нада да ће самити ЕУ и Западног Балкна одржавати ”бар сваке две године” што би, према његовим речима, био сигнал сталног и преданог ангажмана ЕУ лидера према земљма Западног Балкна и њиховом путу у ЕУ.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести