Пленковић: Рекао сам Вучићу да реши ово питање језика

ЗАГРЕБ: Премијер Андреј Пленковић је кратак билатерални сусрет са председником Србије Александром Вучићем на маргинама самита ЕУ-Западни Балкан, на Брду код Крања, хрватским новинарима представио као да се српским председником састао да би му наложио да реши, како је рекао, ово питање које се тиче уџбеника и хрватског језика.
plenkovic
Фото: Танјуг (видео)

“Рекао сам му да реши ово питање које се тиче уџбеника у којима се практично негира постојање хрватског језика, рекао је да ће видети шта може учинити. Друга тема је питање несталих. Та тема је јако важна, очекујемо податке из Београда”, рекао је Пленковић, пренео је хрватски портал Индеx.

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да је са хрватским премијером Андрејем Пленковићем разговарао и и око представљања хрватског језика у српским уџбеницима, око чега се подигла велика прашина у јавности, као и да му је објаснио да се ради о подели језика коју је установила САНУ.

По тој подели, словенски језици се деле на јужнословенске, западнословенске и источнословенске, рекао је Вучић и објаснио да у тој подели нема хрватског језика и да се не ради ни о каквој увреди.

"Наравно да ћемо погледати и видети о чему се ради и ако смо направили грешку исправћемо, јер би то био фер однос према Хрватима грађанима Србије и нашем суседима. Као што се надам, да ће бити мање улица Мили Будаку у Хрватској, човеку познатом по изјави да би трећину Срба требало протерати, трећину побити,трећину пустити, јер је то европска вредност", рекао је Вучић и додао да је сигуран да ти проблеми могу заједнички да се решавју.

Заложили смо се за реформу изборног система

Андреј Пленковић изјавио је приврженост ЕУ проширењу, наглашена јасна европска перспектива свих држава региона.

Он је новинарима након састанка рекао да је овај самит битан да би се динамизовали преговори о проширењу или долазак у фазу преговора.

"Данас је вођена добра, квалитетна рсправа. Заложили смо се за почетак преговора Северне Македоније и Албаније. Што се тиче наше позицвије, посебно и БИХ заложили смо се за реформу изборног законодавства, постизању консензуса свих кључних актера", рекао је Пленковић.

Он је казао да је Хрватска једна од заговорница процеса проширења на суседне земље и да је интерес да оне буду стабилне, функционалне, да се привредно развијају и да европска перспектива буде "трансформативни генератор" свих позитивних процеса.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести