Пленковић: Вучић неће говорити у сабору РХ

ЗАГРЕБ: Хрватски премијер Андреј Пленковић демантовао је данас најаве и нагађања да ће председник Србије Александар Вучић током Конгреса Еуропске народне странке (ЕПП) одржати говор у Хрватском сабору, уз објашњење да Вучић може доћи на Конгрес јер га је позвао предсједник ЕПП Јозеф Дол.
plenkovic
Фото: Andrej Plenković, foto: Tanjug, arhiva

Пленковић је након седнице Владе, коментаришући медијске наводе да ће Вучић одржати говор у Хрватском сабору, јер је предвиђен за говорника на Конгресу ЕПП у Загребу од 19. До 21. новембра, рекао да не треба лагати.

"Није добро износити лажи у етер које онда други преносе, то је јако важно за културу слободе медија и професионално извјештавање, не треба лагати", рекао је Пленковић новинарима у Загребу.

Хрватски премијер верује да неће бити драме око Вучићевог доласка, иако су новинари напоменули да је прошлу Вучићеву посету Хрватској пратили протести.

Пленковић је, како преноси агенција Хина, рекао да се са председником Србије често виђа на међународним скуповима, наводећи да ће се видети и на састанку у Женеви.

Коментаришући Вучићев долазак у Загреб, Пленковић је нагласио како он има право да дође јер је позван јер је и Српска напредна сттанка придружени члан ЕПП.

"Позван је, позвао га је председник (Јозеф) Дол. Ако жели доћи, доћи ће", рекао је Пленковић.

Он је нагласио да је Конгрес ЕПП највећи скуп било које европске политичке породице икад одржан у Хрватској.

"Многи су потврдили долазак, колико је мени познато господин Вучић још није", рекао је Пленковић.

На питање је ли у реду да Вучић долази у Загреб на скуп који ће бити одржан дан након годишњице пада Вуковара, Пленковић је одговорио како му није јасно зашто вежу та два догађаја јер је датум одржавања Конгреса ЕПП дефинисан још пре две године.

"Зашто мистификујете нешто? Апелујем на све вас да снизите тон чињењу ненормалним нечега што није ненормално", поручио је Пленковић.

 

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести