Почасна паљба поводом Дана државности

БЕОГРАД: Поводом обележавања 15. фебруара, Дана државности Србије, припадници Гарде Војске Србије извешће данас почасну паљбу.
vojska dan drzavnosti
Фото: Tanjug (video iustracija)

Почасну паљбу испаљивањем 10 плотуна из шест артиљеријских оруђа, извешће са Савског платоа на Калемегдану, у 16 сати, најавило је Министарство одбране.

Србија обележава Сретење - Дан државности у знак сећања на 15. фебруар 1804. када је почео Први српски устанак и када је 1835. проглашен први српски Устав.

Додик: Снажне и нераскидиве везе

Председавајући Председништва БиХ Милорад Додик честитао је председнику Србије Александру Вучићу, носиоцима највиших државних функција и свим грађанима Сретење - Дан државности Србије.

Република Српска и Србија имају снажне и нераскидиве братске везе, заједничку прошлост и тековине које баштинимо као симбол наше блиске повезаности и јединства, навео је Додик у честитки, пренела је РТРС.

Српски члан Председништва БиХ нагласио је да је снажна и просперитетна Србија од велике важности за мир, стабилност и напредак за све у Републици Српској, БиХ, као и региону.

Он је истакао да чињеница да Србија, али и Република Српска, истога дана обележавају и годишњицу Првог српског устанка, говори о почетку заједничке борбе за слободу и самосталност српског народа на овим просторима.

Додик је поручио да свим грађанима Србије жели успех у изградњи савременог друштва које ће бити покретач развоја целог региона.


Фонтана на Славији у бојама српске заставе

Поводом Дана државности, који се обележава на Сретење, 15. фебруара, фонтану на Славији у петак, суботу и недељу у периоду од 17 до 24 сата красиће боје српске заставе, саопштио је ЈКП Београдски водовод и канализација.

То јавно-комунално предузеће позвало је “све суграђане и госте Београда да прошетају до Трга Славија и уживају у игри боја и водоскока”.


Честитка председнице РС Жељке Цвијановић  

Председница Републике Српске (РС) Жељка Цвијановић упутила је честитку председнику Србије Александру Вучићу, државном руководству и свим грађанима Србије, поводом 15. фебруара - Дана државности Србије. 

Част и задовољство ми је да поводом 15. фебруара - Дана државности Републике Србије, Вама, државном руководству и свим грађанима Србије, у име грађана Републике Српске и своје име, упутим најискреније честитке и пожелим много успеха у развоју земље, каже се у честитке Цвијановићеве.

Она је изразила дубоко уверење да ће Србија “наставити да јача своју политичку и економску стабилност, посвећена регионалној сарадњи и европским интеграцијама”.

Очекујемо да ће се досадашњи блиски односи и братска сарадња Републике Српске и Републике Србије, за које с поносом можемо рећи да никада нису били на вишем нивоу,  додатно оснажити и још више продубити на добробит нашег народа и свих грађана са обе стране Дрине, истакла је председнице Републике Српске.

Славило се и у Чикагу

У Генералном конзулату Србије у Чикагу одржан је пријем поводом Сретења, Дана државности и уставности Републике Србије, установљен на дан када је 15. фебруара 1804. почео Први српски устанак, а 1935. донет први устав земље.

Фото: Tanjug (Generalni konzulat RS u Čikagu/Svetozar Dancuo)

Веома ценимо подршку Владе САД и америчког народа Србији, посебно нашем процесу интеграције у Европску унију. Наш стратешки циљ је да будемо део европске породице. Србија је у потпуности посвећена добрим билатералним односима са САД, као и миру и стабилности у региону и дијалогу о Косову и Метохији, истакао је конзул Дејан Радуловић.

Пријему су у уторак увече присуствовали представници администрација града Чикага и америчке савезне државе Илиноис, као и регионалних канцеларија федералних органа, велики број чланова конзуларног кора са седиштем у Чикагу и представници српске заједнице, Српске православне цркве, српских организација и удружења, српских медија и угледни појединци српске заједнице у овом делу Америке. 

Конзул Радуловић је истакао да је Србија поносна на велику српску заједницу у Чикагу и на њен допринос развоју добрих односа двеју земаља.

Градоначелник Чикага Рам Еменуел је у својој честитки написао да српска заједница у Чикагу игра значајну улогу у богатој етничкој и културној разноликости града. Он је подсетио на историју пријатељства и сарадње и на блиске односе градова побратима Чикага и Београда.

Чланице певачке групе “Око соколово” из Чикага интонирале су српску и америчку химну, а гостима су представљени српски специјалитети и пића.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести