Почела кампања "Будућност Србије" у Грделичкој клисури

ГРДЕЛИЦА: Председник Србије Александар Вучић започео је данас кампању "Будућност Србије" посетом Пчињском округу, обиласком радова на изградњи Коридора 10 у Грделичкој клисури. 
vucic grdelica1, tanjug zzestic
Фото: TANJUG / ZORAN ZESTIC / bb

Вучић ће обићи целу трасу аутопута кроз клисуру и мост Врла код Владичиног Хана.

Председник је на Коридору 10 прво обишао такозвану косину број 2 у близини Грделице где се у августу прошле године обрушио део потпорног зида.

На косини број 2 се тренутно изводе радови на изградњи галерије која ће бити нека врста отвореног тунела с обзиром да ће имати 150 шипова од којих је сваки дугачак између 20 и 25 метара.

На те шипове биће постављено око 300 носача како би био добро обезбеђен тај део аутопута од евентуалне дестабилизације тла.

Фото: TANJUG / ZORAN ZESTIC / bb

На јужном краку Коридора 10 остало је да се заврши деоница аутопута кроз Грделичку клисуру дуга 26,3 км, од чега је 25 км под асфалтом. 

На појединим косинама над аутопутем завршени су радови на стабилизацији тла, док су на осталим радови у току - косинама 2, 3, 4, 5 и 6. 

Када је реч о тунелу Манајле, у левој тунелској цеви завршени су сви грађевински радови, а у десној тунелској цеви у току су асфалтерски радови. 


Санација брда у Грделици биће завршена за два месеца

Александар Вучић рекао је данас да ће радови на санацији косине на јужном краку Коридора 10, на поддеоници Предејане - Царичнина долина Лот 2, која се прошле године обрушила услед пуцања потпорног зида, трајати још два месеца.

Вучић је обилазећи радове на на мосту Врла у Грделичкој клисури рекао да је остало још пола брда да се санира, а да му је пренето да ће радови бити завршени те на постоји још проблема који морају на тој локацији да се реше.

Председник је рекао да када се савладава природа, морају да се сагледају и "она друга страна коју природа носи" те да компаније које раде на санацији имају проблеме јер немају довољнан број професионалних радника.

Како је рекао, због тога што Немачка економија "узима" велики број возача, багериста и других, на овој деоници су ангажовани возачи из сиромашнијих делова Турске.

Због овог проблема, председник је рекао да ће се у наредном периоду још више посветити развоју занатског сектора у Србији и школовању овог кадра.

 


Фото: TANJUG / ZORAN ZESTIC / bb

Такође, у тунелима Предејане и Манајле, у току су радови на електро-машинском опремању тунела. 

Изграђен је најдужи мост на јужном краку Коридора 10 у Србији - Врла дужине 644,4 метара, као и моста Дземен До дуг 521 метара. 

Мост Врла се налази на деоници тунел Манајле - Владичин Хан. Главни извођач радова је шпански конзорцијум "Азви-Рубау", а пројекат је финансиран кредитом Светске банке.

Мост се протеже преко реке Врле и државног пута Владичин Хан - Сурдулица.

Фото: TANJUG / ZORAN ZESTIC / bb

Мост је на 14 распона дужине по 45 метара, које савладава укупно 140 носача висине 2,20 метара, дужине 44 метра и тежине од 87 тона сваког, што даје укупну дужину свих носача - греда од 6.160 метара и тежину од 12.180 тона.

Горња конструкција моста је ослоњена на 30 стубова, са највећом висином од преко 62 метра, који су фундирани системом шипова - дубоког фундирања.

Управо се мост Врла налази на профилној фотографији на Инстаграм налогу "Будућност Србије", што показује колико је тај мост и сам Коридор важан као део међународне путне инфраструктуре, у архитектонском смислу, али и у агенди председника Србије.

Фото: TANJUG / ZORAN ZESTIC / bb

Сматра се да је тај мост симбол модернизације и брзог развоја Србије.

Иначе, деоница аутопута кроз Грделичку клисуру се састоји се од две мање деонице: Грделица - Царичина Долина око 12 км и Царичина Долина - Владичин Хан од 14,3 км.

У Грделичкој клисури су, поред два велика тунела, изграђене и четири велике петље, као и 33 моста укупне дужине 5,7 км.

Радови се финансирају из зајма Европске инвестиционе банке, а укупна уговорена вредност радова је 234,18 милиона евра.

Србија показује да може да гради најмодерније путеве 

Србија показује да може да гради најмодерније аутопутеве и најмодерније и најзахтевније објекте, поручио је данас председник Александар Вучић приликом обиласка радова на изградњи Коридора 10 у Грделичкој клисури. 

Вучић је новинарима пренео да га надлежни уверавају да ће у мају да буде велико отварање аутопута.

"Срећан сам и поносан као председник, јер Србија показује да може да гради најмодерније аутопутеве и најмодерније и најзахтевније објекте. Упркос проблемима са природом, а Грделицу је тешко савладати, и то томе је и Бизмарк говорио говорио, успевамо. И пре летење сезоне, а уверавају ме да ће у мају да буде велико отварање", рекао је Вучић новинарима.

Како је појаснио, када путари ураде њихов део посла, остаје да ЕПС уведе струју у тунеле.

Када све буде завршено, они коју путују у Северну Македонију, Грчку или користе Коридор за било коју дестинацију, моћи ће не само да се брзо провезу, већ ће моћи и да уживају.

Фото: TANJUG / ZORAN ZESTIC / bb

"Да не говорим колико ће да значи за економију и долазак инвеститора на југ", подвукао је председник.

Посебно је истакао тунелу Манајле, дуг скоро два километра, који, каже, изгледа предивном баш као и мост Врла, на улазу у Владичин Хан.

Он је, будући да је сутра годишњица "Коридора Србије", честитао јубилеј свим грађевинарима, који раде на Коридору 10, а који су, каже, углавном са југа - из Сурдулице, Владичиног Хана, Црне Траве.

"Изванредан су посао урадили и оставиће нешто чиме ћемо сви да се поносимо. Овакве објекте као мост Врла, ретко да можете да видите и у развијенијим земљама. Када виде Манајле, уверен сам да ће многи да остану без даха", рекао је Вучић.

Указао је да је много урађено на југу Србије, и да је, примера ради, Владичин Хан данас други град који не личи на место од пре 4-5 година.

Напоменуо је да ће компанија Теклас у том граду запослити још 500 људи.

"Граде се нови вртићу, раде се фасаде... Доста смо урадили, али и даље нисам срећан и задовољан, јер људи тешко живе. Мораћемо још више са радимо и марљивије, да постижемо још боље резултате. Али, због свега што сам овде видео понос и задовољство постоје", рекао је Вучић.

Вучић о програму СзС, претњама, изборима, будућности...

Александар Вучић каже да је програм који је представио део опозиције неозбиљан и да у њему нема ништа о Косову, Европској унији, нити неке економске мере осим "развластићемо, лустрираћемо, хапсићемо".

"Што се тиче онога што би требало да представља програм, ја сам разумео да ме то нисте ни питали. То је толико неозбиљно састављено, да је сваки програм које год хоћете странке из 1991. године, када су се најглупљи програми састављани који везе са реалношћу нису имали, је 10 пута паметнији од онога што су написали. Немате ништа о Косову, ЕУ, немате да је био ко било какву економску меру написао, осим развластићемо, лутрираћемо, похапсићемо, уништићемо. Ви ћете неког да хапсите? Ви што сте покрали 500 милиона евра, али добро...", рекао је Вуцицћ одговарајући на питања новинара у Грделици.

Он је приметио да део опозиције све што ради, од медијског до сваког другог иступа, је враћање у прошлост.


Нек донесу вешала, мотке, ми показујемо шта смо урадили

Александар Вучић изјавио је, коментаришући писање појединих медија о томе да ће на протесте дела опозиције донети стотину вешала, да разуме да то код људи изазива страх, али да они ништа од тога нити ће моћи да остваре нити ће народ бити на њиховој страни.

"Не занима ме шта ће донети, не могу тиме да се бавим, имам важнија посла", казао је Вучић новинарима током облиска дела Коридора 10 у Грделичкој клисури где је почео кампању "Будућност Србија".

Како каже, зна да се људи због тога секирају.

"Само мирно, полако. Народу показујемо шта смо урадили и шта ћемо у будућности да радимо, то људе занима, а мотке, вешала... , то код људи изазива бојзан, али ништа од тога неће моћи нити да остваре нити ће народ бити на њиховој страни", поручио је он.

Опозицији - Ђиласу, Јеремићу, Обрадовићу - поручује да на протесте не шаљу људе, него нека свако од њих узме по мотку и нека дођу.

"Ја предлажем сваком од њих - немојте да шаљете народ у пропаст , немојте да шаљете људе да чине кривична дела, ви јунаци узмите по мотку па дођите. Сам ћу да изађем па да видим шта ћете да ми урадите. Па, видећете - ништа, само ће побећи главом без обзира, ето толико су храбри. Храбри су кад то неко ради уместо њих, а они да буду лидери који ће моћи да краду у будућности као што су крали у прошлости", каже он.

Додаје да је реч о људима који су данима лагали да их је 40, 50, 60.000.

"Такве бруталне, застрашујуће лажи да не верујете да то може да неко изговори а да за себе мисли или каже да је озбиљан", рекао је он.


"Ја сам овде да бих показао да Србија гледа и иде у будућност и да они који желе да је врате у прошлост у томе неће моћи да је спрече, победићемо их чисто као и увек", поручио је председник.

О томе да ли ће бити избора каже да је рано говорити, те да ово што обилази Србију нема везе с изборима, али каже и "увек смо спремни да измеримо вољу народа", а она се, поручује, мери на бирачким местима. 

"Кад год да се они догоде, за два или 12 месеци, када је редовно да буду, та победа ће бити убедљивија него икада", додао је Вучић.

Рекао је да нема коментар на најаву бојкота избора и институција дела опозиције, оценивши да је то њихов избор. 

"Као што сте приметили, ја сам прилично релаксиран...неки кажу да треба да скончам као Александар Обреновић, позивали су на мотке, доносиил вешала. Никакав проблем немам. Чуди ме да мисле да се неко стварно тога уплашио, да се неко тресе због глупости које изговарају сваког дана...", рекао је Вучић.

Врању потребан још један инвеститор

Александар Вучић каже да је Врању потребан још један инвеститор, јер без тога незапосленост у тој општини неће бити решена, додајући да велики инвеститор, чији долазак је раније најавио, највероватније планира да улаже у Поморавље, Крагујевац или негде између Београда и Новог Сада.

Вучић је након обиласка трасе на Коридору 10 у Грделичкој клисури, а упитан да ли ће најављени велики инвеститор доћи на југ Србије, приметио да је тај регион до сада био у некој врсти повлашћене позиције кад је реч о инвестицијама и помоћи државе, што је и објаснио: 

"Вечерас ћу положити рачуне људима у Врању. Од Геокса, до Јумка, и уз велике муке опстанка Симпа каквог таквог, уз бројне инфраструктурне пројеке, дајемо три милиона евра за реконструкцију позоришта, и дали смо и новац због старих дугова Врања. Тиме је Врање у једној врсти повлашћеној ситуацији". 

А кад је реч о великом инвеститору којег најављује, каже да су највеће шансе у овом тренутку да он дође у Поморавље, Крагујевац или негде између Београда и Новог Сада, а да при томе ипак Поморавље тренутно има највише шансе. 

"Говорим о Ћуприји, Парахцину, Јагодини, Деспостовцу. Ја сам са својим тимом људи и са Аном Брнабић довео најмање 120 фабрика у Србију, док су неки затворили 1.200", навео је, коментаришухци тиме изругивање опозиције с најавом доласка великог инвеститора.

Истакао је да ће та инвестиција бити толико значајна за целу Србију, те да ће довести и многе проидзвођаче компонената. 

Кад је реч о југу Србије оценио је да Сурдулици и Владичином Хану иде добро, да остаје да уради нешто за Трговиште, где живи мало људи, па се због тога не може довести велики инвеститор.

Босилеград је добио два ијвеститора, додао је, и то после много година, а то је град у којем живи 10.000 Бугара, "веома вредних грађана Србије".

"Знам колико још енергије и труда морамо да уложимо", напоменуо је, те истакао да радије говори о резултатима, оним постигнутим и онима који тек долазе, него што би да се расправља са опозицијом.

Питао сам, шта би било да се Београд тако понаша...

Србија је захвална свима у свету који указују да су поруке Приштине, попут прекида комуникације са УНМИК-ом, штетне, рекао је председник Србије Александар Вучић и истовремено упитао шта би било да се Београд тако понаша.

"Рекао сам и (Федерики) Могерини синоћ - само ми кажите поштено, шта би било да се Србија тако понаша, и онда останете без одговора зато што је свима јасно колико се Београд понаша одговорно, колико је поуздан партнер међународној заједници, колико се рацинално понашамо чувајући мир и стабилност", рекао је Вучић новинарима у Грделици.

Навео је да је свашта у политици видео, да је неке потезе схватао, неке није, али да понашање Приштине "у рационалном смислу не разуме".

Вучић је рекао да се устеже и труди да не одговара на све што долази иоз Приштине и на део онога што долази из међународне заједнице, јер, како каже, не жели да упадне у замку и да то личи на свакодневне бесмислене одговоре и бесмислене свађе које нигде и ничему не воде.

"Али таква минимзација улоге УН... да кажете нећете да разговарате са УНМИК-ом, баш нас брига за ЕУ, Русија нам је непријатељ и Америка мора да разуме да је Косово незваисно, таксе ће да остану још 100 година... то су застрашујуће поруке", рекао је председник.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести