Мировић обишао почетак радова на реконструкцији пута Сремски Карловци - Инђија

СРЕМСКИ КАРЛОВЦИ: После више од пола века почела је реконструкција пута од Сремских Карловаца до Банстола код Инђије, у присуству покрајинског премијера Игора Мировића.
Mirovic, obilazak radova Banstol-9
Фото: Покрајинска влада

Председник Покрајинске владе Игор Мировић у пратњи државног секретара у Министарству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Имреа Керна и в.д. директора „Путева Србије“ Зорана Дробњака, обишао је почетак радова на обнови деонице државног пута од Сремских Карловаца до Банстола, која се налази на старом новосадском путу према Београду.

У просеку, овим путем дневно прође више од 5 300 возила. Радови на деоници дугој седам километара обухватају комплетну реконструкцију и проширење пута за најмање један метар у зависности од терена. Трајаће 150 дана и одвијаће се фазно, неизменичним пропуштањем саобраћаја. Вредност инвестиције износи близу 240 милиона динара. 

Фото: Покрајинска влада

Мировић је овом приликом изјавио да је Покрајинска влада преузела иницијативу за реконструкцију старог пута од Београда до Новог Сада, важног државног пута који је изграђен још крајем тридесетих година прошлог века, а касније је више пута реконструисан.

„Саобраћајница од Банстола до Сремских Карловаца једна је од најлошијих у техничком стању и данас почиње реконструкција готово седам километара прве деонице ове неуређене саобраћајнице “, казао је Мировић.

Фото: Покрајинска влада


Саобраћај ће током радова бити усмерен на алтернативне правце

Реконструкција ће омогућити бржи проток теретног и путничког саобраћаја.

Реч је о старом новосадском путу који је грађен од бетонских плоча и то фазно пред Други светски рат.

Радови ће се одвијати по фазама, прво у десној саобраћајној траци када ће се саобраћај одвијати наизменичним пропуштањем саобраћаја левом траком.

По завршетку радова у десној траци радови ће прећи у леву траку.

Предвиђена је и тотална обустава саобраћаја за сва возила и преусмеравање на алтернативне правце.

Алтернативни правци за теретна возила из правца Београда су: Инђија, Путинци, Рума, Иришки венац, Петроварадин и Нови Сад.

Алтернативни правци за путничка возила из правца Београда су: Инђија, Марадик, Крушедол, Ириг, Иришки Венац, Петроварадин и Нови Сад.

Пут је од великог значаја не само зато што је алтернатива аутпуту већ и зато што повезује Инђију, Карловце, Чортановце, Иришки Венац и Фрушку гору.

На том потезу су и манастири Крушедол, Велика и Мала Ремета.


Фото: Покрајинска влада

Он је најавио да је ће паралелно са овим радовима Покрајинска влада и Управа за капитална улагања у наредних неколико недеља сопственим средствима започети реконструкцију пута од Банстола до хотела „Норцев“ према Иришком венцу, уз подсећање да су прошле године реконструисана готово три километра од Иришког венца до „Норцева“. То ће, како је навео, заједно са овом деоницом чинити један велики реконструисани саобраћајни прстен на Фрушкој гори значајан за туризам и друге активности. Реконструкцијом оба пута биће омогућена боља повезаност инђијске и иришке општине и обезбеђен безбеднији пут ка излетиштима и манастирима Фрушке горе.

Фото: Покрајинска влада

Мировић је навео још четири важна пројекта која ће бити реализована. У току су замашни радови у Чортановцима на изградњи тунела на прузи од Београда до Новог Сада. Ове године почиње и припрема пројектне документације за бициклистичку стазу на овој траси. Такође, у току су и радови на обнови Гребенског пута кроз Фрушку гору, а у плану су велики радови на обнови Сремских Карловаца.

Фото: Покрајинска влада

Имре Керн је нагласио да је пре више од годину и по дана започела интензивна сарадња између Покрајинске владе и Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре чији је резултат и реконструкција ове деонице пута државног пута од Сремских Карловаца до Банстола. Говорећи о значајним пројектима који су важни за привлачење инвестиција и развој туризма, Керн је навео, поред реконструкције пруге Београд-Будимпешта, изградњу саобраћајнице „војвођанско П“ – брзог пута између Новог Сада и Зрењанина и Зрењанина и Београда, а већ у поодмаклој фази је израда је пројектне документације за пут Нови Сад – Рума.

Фото: Покрајинска влада

Обиласку радова присуствовали су епископ сремски Василије, председници општина Сремски Карловци и Инђија, Ненад Миленковић и Владимир Гак, као и представници извoђача радова.

Фото: Покрајинска влада

Р. Д.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести