Брнабић: Радићемо у интересу Србије, највећи изазов економске реформе

БЕОГРАД: Част је служити Србији како би се она мењала на боље, рекла је данас мандатарка Ана Брнабић на почетку експозеа пред посланицима Народне Скупштине и истакла да њена влада наставља посао на одличним темељима које јој је оставила влада Александра Вучића.
ana brnabic, tanjug sava radovanovic
Фото: Tanjug (Sava Radovanović)

"Важно је да се усагласимо око приротета и направимо друштвени договор око тога шта заједно можемо и морамо да постигнемо да бисмо Србију увели у ред успешних држава", истакла је Брнабић и додала:

"У политику сам ушла из привреде, а из љубави према Србији. Вратила сам се из најбоље жеље да урадим несто за своју земљу. Част је служити Србији, како би се она мењала на боље".

Сигурна је да ће ова влада имати резултате и да ниједна влада у последњих десет година није оставила тако добро стање новој влади, као што је то учинила влада Александра Вучића.


Нећу одговарати на увреде, радићу свој посао

Брнабић је изјавила да се неће обазирати и одговарати на личне увреде које су јој упућене последњих седам дана, него да ће радити свој посао.  

Она је у расправи у Скупштини Србије о избору нове владе рекла да су је називали султанија, фикус, Мирко Цветковић, хомопремијерка, али да она неће одговарати на те увреде. 

Да ли ја као кандидат за председника владе треба да се обазирем на то, упитала је Брнабић и поручила да се неће обазирати на личне увреде, али да ће бити отворена за све предлоге и конструктивне критике.  

Осврнула се на увреде које су јој упућене након што је шеф посланичке групе ЛДП Чедомир Јовановић питао да ли ће она имати аутономију у раду и неће зависити од председника Србије. 


Мандатарка је истакла и да на све изазове пред нашом земљом морамо да одговоримо храбро, одлучно и са јасном визијом куда идемо.

Она је позвала посланике у Скупштини Србије да се придруже њеном тиму у изградњи бољег живота за све грађане, те је поручила да ће одлуке свог тима бранити с достојанством и дигнитетом.

Додала је да ће њен тим радити јединствено, да ће наступати заједнички у одбрани својих ставова и одклука, али и нагласила да ће највећа одговорност у свему бити - њена.


Заједница српских општина - хитно

Брнабић је рекла да Заједницу српских општина на Косову и Метохији хитно треба успоставити.

“Циљ је одржавање политичке стабилности у АП Косово и Метохија, наставак преговора са представницима привремене управе у Приштини, економско оснаживање Срба и наставак подршке њиховом повратку", рекла је Брнабић излажући експозе.

"Хитно треба успоставити Заједницу српских општина, онако како је предвиђено договором из 2015. године“, рекла је она.


Рекла је и да је започета опсежна и свеобухватна реформа државне управе, која има за циљ сервис грађана, поједностављење административних процедура.

Последњих година, како је истакла, изграђено је више километара путева него деценијама пре тога, а добра инфраструктура је услов за повећање инвестиција и развоја привреде.

Подсетила је и да је Србија 2014. започела преговоре са ЕУ о члансту, у којима је отворила 10 преговарачких поглавља.

Фото: Tanjug (Sava Radovanović)

Образовање други приоритет владе

Образовање ће, после дигитализације, бити други најважнији приоритет владе.

"Да унапредимо образовни систем, подстицаћемо аналитички систем размишљања. Радићемо на томе да променимо начин размишљања који спутава креативност, да младе наведемо да не одустану на првој препреци, да верују у себе и иду у сусрет амбицијама. Неговаћемо предузентички дух код младих, што не знаци да сви млади треба да буду предузетници", рекла је Брнабић, приметивши да су такви принципи и њу водили пре него што је дошла у државну управу.

Образовање је највећа вредност 21. века и морамо га неговати, поручила је Брнабић, додајући да је важно да повратимо поверење у образовни систем.

"Кад завршимо школу пола тог знања је већ превазиђено и зато морамо да учимо и даље, овај је век намењен онима који не желе да стану у образовању", навела је мандатарка.

Зато ће, како је поручила, тим у влади радити у најбољем интересу Србије, а она верује да ће нова влада умети да одговори бројним изазовима.

Повећаћемо плате, задржати финансијску стабилност

Мандатарка је изјавила да је један од приоритета њене владе наставак економских реформи, те да очекује стални годишњи раст БДП од 3,5 одсто, кроз повећање инвестиција, извоза робе и услуга и смањења удела јавних расхода.

За то је потребно даље унапређење пословног окружења, политичка стабилност и даље приближавање ЕУ.

"Важно је да у јавним финансијама задржимо ред који је увела претходна влада", подвукла је Брнабић и истакла да је потребно да влада добро планира приходе и расходе.

Подсетила је да смо прошли успешно шест ревизија са ММФ, да је сада на реду седма и да ће ове године бити завршен успешно аранжман са ММФ.

Како је рекла, напори пре свега грађана и владе препознати су од стране ММФ, Светске банке, и других институција.


Кључни дигитализација и ИТ сектор

Брнабић је рекла да је дигитализација кључна полуга за наставак економског раста и развоја земље.

"Томе ћемо приступити одмах" подвукла је.

Како је рекла, ИТ сектор је кључан, шест пута је профитабилнији од других сектора економије и велика је шанса Србије.


Фото: Tanjug (Sava Radovanović)

Ана Брнабић је истакла да правни оквир у Србији не сме да буде препрека иновацијама.

"Неопходно је препознавање нових организација компанија и пословних промена које доносе нове технологије", казала је, читајући свој експозе.

Она је додала и да је визија њене владе развој предузетништва које је засновано на знању и иновативности.

Велики потенцијал брзог развоја економије је у дигитализацији традиционалних грана привреде, попут пољопривреде, рекла је Брнабић, наводећи пример коришћења сензора, и беспилотних летелица.

Безбедност, у сваком смислу...

Изузетно је важан наставак одлучне борбе против организованог криминала и корупције, посебно подизање капацитета полиције за спречавање терористичких напада, кријумчарења и трговини људима, као и сузбијање високотехнолочког криминала, рекла је Брнабић.

Како је казала, борба против организованог криминала, финансијског криминала и корупције подразумева ефикасан и брз кривични поступак.

Стратешки циљ је и растерећење судова, додала је Брнабић указујући да је број случајева смањен у прошлој години и да ће бити настављен рад на унапређењу правне инфраструктуре.

Мандатарка је додала и да је циљ нове владе да сваки страни инвеститор ангажује локалне фирме као извођаче и произвођаче.

Она је подвукла и да ће будућа влада радити на оснаживању женског предзетништва, као и предузетништва младих и социјалног предузетништва.

Када је реч о реструктурирању и рационализацији јавних предузећа у државном власништву, Брнабић је рекла да ће тај процес бити одлучно настављен.

Не можемо у 21. век с печатима, шалтерима, папирима...

Не можемо у 21. век с печатима, шалтерима и папирима, поручила је Брнабић, најављујући промену низа прописа који ће то у најскорије време уредити онако како је у развијеном свету.

У том је смислу поменула промену многих прописа и доношење нових, а с циљем да се уштеди новац и време, пре свега грађанима.

Како је навела, модернизацијом државне управе држава постаје истински сервис грађана и привреде, а дигитализација државне управе у обезбеђивању електронских услуга биће зато један од приоритета њене владе.

Поменула је да је од почетка године 6,7 милиона докумената постало доступно у електронском облику, да су грађани тако уштедели шест милиона сати чекања на шалтерима, а да су тиме за разне таксе платили чак 245 милиона динара мање.

„Уредићемо бирачки списак, он ће бити аутоматски ажуриран, а то ће увести ред и разум у државну управу“, поручила је Брнабић.


Чанак: Опет нема Војводине

Председник ЛСВ Ненад Чанак каже да та партија неће гласати за Ану Брнабић, јер она у свом експозеу није поменула Војводину.

“Пошто сам саслушао експозе Ане Брнабић потпуно је јасно да нема заокрета у односу на прошлу и претпрошлу владу, јер опет ниједном речју није поменута Војводина. Ово је трећи пут да Војводина није поменута у екзпозеу кандидата за председника владе”, рекао је Чанак новинарима у скупштини. Он је изразио бојазан да ће се централистичким приступом мандатарке, што се, каже, видело у њеном досадашњем деловању кроз укидање школа са мањим бројем ђака, доћи до тога да се комплетно становништво слије у неколико већих центара и да ће највећи део земље остати празан.”Уз све то, а све под изговором уштеда, такав приступ је нешто што нас уверава да не можемо подржати њен избор за председницу владе и да она за ЛСВ у том смислу није прихватљива”, рекао је Чанак.

ЛСВ ће, додао је, подржати идеју да се донесе законско решење којим ће се онемогућити продаја земље странцима, а што је мандатарка поменула у експозеу.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести