Вучић: Само београдски избори, парламентарни кад буде време 

БЕОГРАД: У марту ће бити одржани редовни београдски избори, одлучио је Главни одбор СНС усвајајући тиме предлог лидера странке Александра Вучића.
vucic1, tanjug video
Фото: Танјуг (Видео)

Новинаре је о тој одлуци обавестила чланица Председништцва странке Маја Гојковић, која је рекла да је одлука донета након веома садржајне расправе, да је за њу гласало више од 500 чланова ГО, а само су четири била против.

То значи да ванредних парламентарних избора неће бити заједно с београдским, а одлуку је Гојковић образложила као одлуку у интересу Србије, а мање у интересу СНС, истичући да је у овом моменту апсолутно неоопходно да постоји стабилна парламентарна већина.

О кандидату ће напредњака за београдске изборе, како је рекла, и о тиму за те изборе, разговараће се на страначким органима, пре свега београдским.

"На Председништву су се чула различита мишљења и ставови и због тога на седницу ГО нишмо изашли са јединственим предлогом пред чланове. Расправа о његовом предлогу је трајала друго, била је садржајна, чули смо мишљења свих", рекла је Гојковић.

Она је навела да се на седници Главног одбора разговарало и о унутрашњој политичкој ситуацији, функционисању Скупштине Србије и раду владе у последњих неколико месеци од како је на њеном челу Ана Брнабић.

"Добиле смо и она и ја комплименте од колега за начин на који обављамо политичке функције, а причали смо и о притисцима које доживљава Србија и могућим политичким изазовима који се налазе пред Србијом", рекла је Гојковић.

"Мој је предлог да у марту имамо само редовне београдске изборе, а о ванредним парламентарним ћемо кад за њих дође време", рекао је данас лидер СНС и председник Србије Александар Вучић обраћајући се члановима Главног одбора странке. 

На питање да ли је одлука о изборима коначна, Гојковић је рекла да за сада јесте, те да, наравно, у зависности од ситуације у држави, Европи и свету, може да се промени, али да је донета најбоља могућа одлука у овом тренутку.

"Мој је предлог да у марту имамо само редовне београдске изборе, а о ванредним парламентарним ћемо кад за њих дође време", рекао је данас лидер СНС и председник Србије Александар Вучић обраћајући се члановима Главног одбора странке. 

Како је рекао, има разлога и за ванредне парламентарне изборе да буду заједно с београдским, које смо, како је приметио, већ узгубили. 
"Али, није страшно изгубити, важно је подићи се, јер да часно изгубимо није никакав проблем, нас не брине што ћете да добијете власт у граду или неком другом месту, али вас моилио да дођете до сваког Београђанина и покажете резуклтат, како смо то ми учинили, а резултат је добар", поручио је политичким противницима, за које је приметио да овакву одлуку (да се иде само на београдске изборе) вероватно нису очекивали. 

Ако бисмо заједно с београдским у марту имали и ванредне републичке изборе то би нам обезбедило четири стабилне године за наставак реформи и важних послова које смо започели и у којима су остварили одређене резултате, рекао је Вучић, али одлука ће бити донета након данашње расправе на седници Главног одбора. 
Дилема се поставила на седници Председништва странке, објаснио је, било је предлога, али данас ћемо наставити, рекао је Вучић, те додао да је идеја да се разговара о страначким и државним разлозима. 

"Четири године је добар период да обавимо важне послове, јер нисмо спавали на ловорикама и трпали у своје џепове, а кад већ хоћемо да идемо на изборе, јае градске смо већ изгубили, како кажу, онда је идеја и Небојша (Стефановић) је то рекао, идемо истовремено на републичке које ћемо да добијемо, јер већина грађана подржава нашу политику", објаснио је став изнет на Председништву странке. 
Како је приметио, чак и да изгубе градске изборе, то не би онмда довело у питање континуитет власти у држави, а то је важно да би се Србија ефикасније одупрла притисцима, који су, како је рекао, такви "да бисте то тешко могли да разумете".

Објаснио је то сталним замеркама о томе како Србија седи на две столице, како не може да буде неутрална....
"Али, ми не седимо на две столице, седимо на нашој и то нам се свиђа, то је само једна и наша је, али одмах стигну примедбе типа: е не можете да имате вашу него нашу, и опет ми кажемо али ми хоћемо ову насу малу, јер нам се свиђа више од ваше велике..."


Изабрано осам нових чланова Председништва СНС

На седници Главног одбора СНС данас су изабрани нови чланови Председништва те странке.

Нови чланови Председништва су Синиша Мали, Горан Весић, Александар Јовичић, Владимир Орлић, Нела Кубуровић, Зоран Ђорђевић, Бошко Ничић и Немања Стевановић.


Кажу исто тако, додао је, поштујемо вашу неутралност, а сутрадан кажу нема ништа од тога.
"Или кажу, е ови други вам се много мешају, морамо да се умешамо и ми...а мој је одговор: Пустите нас да водимо своју земљу у складу с интересима нашег народа, рекли смо да смо на ЕУ путу, да нећемо у НАТО, хоћемо да наши војници цувају наше границев, јел то неки грех, колико год то сматрали грехом ми ћемо наставити ову политику или ће се политика странке променити на слеђећој седници скупштине која ће вероватно бити 2019. године", поручио је Вучић.
Завршавајућо обраћање члановима ГО Вучић је рекао да његов предлог да се не спајају редовни београдски избори са ванредним паралментарним вероватно није у најбољем интересу странке, али да је уверен да је у најбољем интересу Србије.
"Србија не може да чека", рекао је Вучић и додао да можда одлука о неодржавању ванредних парламентарних избора није у највећем интересу странке, али је лично апсолутно уверен да је у најбољем и највећем интересу Србије.
"А то јесте наша обавеза, да служимо Србији и интересу Србије", рекао је Вучић у обраћању на седници Главног одбора.


Гојковић: У СНС неће наћи актере афера ни у најлуђим сновима

Ко о чему лопови и поштењу, прокоментарисала је чланица Председништва СНС Маја Гојковић изјаву лидера ДС Драгана Шутановца да је та странка предала скупштини захтев за формирање анкетна одбора за испитивање афера СНС.

Гојковић је одговарајући на питања новинара након седнице Главног одбора странке, рекла да се управо СНС бори против криминала и корупције, те да ниједног члана те партије не би нашли у таквим истраживањима.

"Ко о чему лопови о поштењу, очигледно. Нека предлажу шта год хоће, СНС је потпуно чиста странка, странка чистих руку, која се бори против криминала и корупције. Они нека испитују шта год хоће, ниједног члана СНС неће наћи ни у својим најлуђим сновима", рекла је Гојковић, која је и председница парламента.

Како је рекла, није Шутановац сам, већ се може разговарати и о његовој "екипи" која водила Србију дуго година, пре промене власти, од којих су је, како је додала, неки водили барем 12, а неки и од 1996. године, ако се погледа ситуација у Новом Саду и Војводини.

"Ту су и Јеремић, Јанковић... Симпатична екипа која се спрема да преузме Београд, али убеђена сам да, ако могу да преваре новинаре, друштвене мреже и неку виртуелну стварност, грађане Србије и Београђане не могу", рекла је Гојковић.

Председник ДС Драган Шутановац раније данас изјавио је да је та странка предала у процедуру Скупштине Србије 24 предлога за формирање анкетних одбора који би требало да испитају афере у којима су актери чланови СНС, да открију њихову позадину и да се "коначно сазна и докаже ко су они који су одговорни за њих, како би сви кривци завршили иза решетака, где им је једино и место".


Странка не сме да буде затворена и не смемо да заборавимо на оне који су и вас и мене довели довде...мора да буде нових лица све више, јер знамо колико се енергије губи у свакодневном раду и напорима да грађанима буде боље, поручио је данас председник СНС на седници Главног одбора странке.

Фото: Танјуг (Видео)

Како је приметио, а говорећи о раду странке у претходном периоду, напредњаци су у читавих девет година, колико ппстоје, живели животима пристојн их људи.

"Има много тога за понос, много и онога што понос не заслужује, неки су одустајали, бнеки били љути, али странка не сме да буде затворена, мора се стално обнавкљати", поручио је.

Осим тога, напоменуо је да странка има проблем јер је има посебну одговорност и има власт, а, како је приметио, део насих људи је то заборавио.

"Заборавилки сте на странацке пријатеље, кад вас је, вас овде из Главног одб ора, позвао неко из општинских одбора да пита за нелуи важну ствар...а то говори о нашој неактивности, јер је било важније како да сачувамо функције", приметио је.

Уместо да унапређујемо свој рад ми смо странку запоставили, заборавили смо на оне који су и вас и мене доведи довде да радимо у државним органима, навео је Вучић.


Није у интересу СНС, али јесте Србије, само то је важно

Александар Вучић, који је данас предложио на седници Главног одбора странке да се не спајају редовни београдски избори са ванредним паралментарним, рекао да та одлука није у најбољем интересу странке, али да је уверен да је у најбољем интересу Србије.

"Србија не може да чека", рекао је Вучић и додао да можда одлука о неодржавању ванредних парламентарних избора није у највећем интересу странке, али је лично апсолутно уверен да је у најбољем и највећем интересу Србије.

"А то јесте наша обавеза, да служимо Србији и интересу Србије", рекао је Вучић.


Ипак, како је рекао, направљено је у последњих пет година резултата којима можемо да се поносимо, обратио се члановима ГО.

Резултати су направљени у разним сферама, јер пре три године Србија је била на ивици банкротства, а сада много људи има плате веће него што су имали икада и што је посебно за поносл највећу подршку имамо од људи који су најсиромашнији.

Јавни дуг је био 86,5 одсто БДП.а данас је 64,3, стабилне су нам јавне финансије, смањена је незапопсленост значајно, али још има сиромашњих људи и незапослених, навео је.

"Снага странке је управо у томе да они који су најсиромаснији они нас најсназније подржавају, они који разумеју проблем и нису себични, они нас најшназније подржавају", рекао је.

Насупрот томе, додао је, најмање имамо код ових који, "ако хоћете" себе предстваљају елитом .


Гојковић: Изјава Китаровић за хрватско политичко тржиште

Председница скупштине Србије Маја Гојковић сматра да би било ружно да она потврђује изјаву хрватске председнице Колинде Грабар Китаровић да ће "пуно воде протећи Дунавом док две државе постану пријатељи", те оцењује да је то вероватно порука за "хрватско политичко тржиште".

Она је након седнице Главног одбора СНС, а одговарајући на питања новинара, рекла:"Било би ружно да ја било шта потврђујем", те додала да је Србија пружила руку свим земљама у региону, да води политику стабилности, а да други лидери могу да изјављују шта хоће.

"Нама је важно какву ми политику водимо и какве поруке шаљу наши лидери, лидеру у нашем окружењу нека се сами запитају о последицима које њихове изјаве имају за будућност", закључила је Гојковић.


"А успешни су онолико колико су новца опљачакли, не знају разулику између Слободана и Паје Јовановића, али се у друству представаљјају као елитисти", навео је.

Годинама су нам пребацивали да нисмо образовани, а кад смо показали више им то није пало на памет, приметио је.

На другој страни, међутим, како је рекао, успели смо да обезбедимо да данас сем људи у влади и у дррзавној управо сви људи имају значајно већа примања, а то ће се осетити још више од фебруара.

Председник Србије и СНС Александар Вучић изјавио је да нас нико не воли, да то и не тражимо, али да и они који врше различите притиске на нас - Србију поштују.

"Следеће године, због ниског дефицита поново ћемо да увећавамо плате и пензије, али и да водимо рачуна да јавне финан сије буду под контролом, "поручио је Вучић на седници ГО странке.

Председник Србије и СНС Александар Вучић изјавио је да нас нико не воли, да то и не тражимо, али да и они који врше различите притиске на нас - Србију поштују.

Вучић је на седници Главног одбора СНС рекао да је то зато што једнима кажемо да нећемо да уведемо санкције Русији, не што нам је обавеза већ је то наша жеља, али и другима да се налазимо на ЕУ путу и да то може и да им се не свиђа, али је то пут Србије.

Он је онима који кажу да је таква политика немогућа и да не може да траје поручио да победе на изборима па нека воде своју политику. Додао је и да од њих никада није чуо ниједну идеју ни о чему.

Како је рекао, доношене су тешке одлуке и морало је често да се пресече, и код Закона о раду који сада хвале и европски и светски званичници, код мера фискалне консолидације, водили су се тешки разговори у Бриселу...

Вучић је навео да је и тада говорио да ћемо се позивати на Бриселски споразум, а да га друга страна у разговорима неће примењивати.

Он је то илустровао и чињеницом да је одмах уследило реаговање на 24 часовно одлагање са наше стране споразума о правосуђу, а Приштина 1770 дана не примењује споразум о Заједници српских општина.

Како је рекао, они који критикују немају никаву идеју нити политику већ су "згрчени у центру Беча" и мрзе све живо.

Само умеју да кажу гласајте за нас биће вам боље када наставимо да отимамо како смо почели тамо иза 2000. године, рекао је Вучић.

Додао је и да "овај што се грчи" вози у Аудију А8, да имају глисере, да други "који је главна звезда" троши огромне паре, потрошио је осам милиона евра за које каже да су му дале корпорације...

Седница Главног одбора се наставила иза затворених врата на којој ће напредњаци да се изјасне о предлогу председника странке и београдским и парламентарним изборима. 

Лоша атмосфера у Скупштини, промене Устава и притисци на Србију један од разлога за ванредне парламентарне изборе

Као један од главних разлога за расписивање ванредних парламентарних избора у јавности се наводе лоша атмосфера у Скупштини Србије, предстојеће промене Устава и притисци на Србију.

Према речима председнице владе Ане Брнабић атмосфера у Скупштини Србије није добра и то је, свакако, разлог да се размисли о евентуалној провери воље грађана пред уставне промене.

О томе ће се, како је рекла, и даље размишљати и видети да ли је боља опција да буде како јесте, или опција да се пред уставне промене још једном провери воља грађана и да састав Скупштине буде "управо тај какав у ствари и треба да буде да би ти народни посланици разговарали око уставних промена".

Додаје да она није размишљала о формалном захтеву Владе.

Председница парламента и чланица председништва СНС Маја Гојковић мишљења је да има разлога и за и против избора и да ту одлуку треба добро извагати.

Према њеним речима, парламент ради у отежаним условима и треба размислити како даље.

"Али, по мом мишљењу избори се пре свега расписују онда када нас оцекују важне одлуке као сто је промена Устава која је неопходна због ЕУ, када имамо страшне притиске споља на нашу земљу као што их имамо сада", сматра Гојковић.

Таква ситуација, сматра, је разлог да се грађани на изборима питају да ли дају подрску политици коју воде председник Вучић и влада или желе да подрже неке, за сада, ванпарламентарне странке које су, каже, најгласније у захтевима за расписивање избора.

Политички аналитичар Дејан Вук Станковић такође сматра да озбиљан политички аргумент за расписивање избора може бити предстојећа промена Устава и наводи да је у атмосфери која постоји у скупштини и друштву тешко градити једну врсту друштвеног договора који би водио у правцу промене Устава неопходне за наставак европских интеграција.

Седница Главног одбора СНС, како је најављено, требало би да почне око 11 сати, обраћање председника Вучића биће отворено за представнике медије, након чега ће седница бити затворена за јавност.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести