Почели поновљени избори у Шапцу на 27 бирачких места

ШАБАЦ: У Шапцу се јутрос почели поновљени локални избори на 27, од укупно 100 бирачких места, а право гласа има 28.800 бирача.
izbori
Фото: Tanjug (J. Pap, arhiva)

На бирачком листићу је 12 листа, а понављање избора може да утиче на промену одборничког састава и већину у шабацком парламенту који броји 69 одборника.

Највише одборника на локалним изборима 21. јуна имала је Српска напредна странка.

Градска изборна комисија је раније поништила изборе на свих 100 бирачких места, а Управни суд у Новом саду по жалби СНС је одлучио о понављању на 27 места.

Са укидањем ванредне ситуације, у Шапцу су за 5. септембар расписани поновни избори за одборнике градске скупштине, а председник ИО СНС Дарко Глишић је оценио раније да је Зеленовић злоупотребио епидемиолошку ситуацију, како би купио још времена у фотељи градоначелника.

Актуелни градоначелник и председник странке Заједно за Србију Небојша Зеленовић је на тој функцији од 2014. године.

Група од осам посланика Европског парламента, међу којима је и Тања Фајон, позвала је у среду грађане Шапца да изађу и гласају да "слобода и демократија победе".

На то је јуче реаговао председник Србије Александар Вучић који је поручио да ће грађани сигурно гласати за слободу и демократију, а да то значи да ће гласати управо против европосланице Тање Фајон.

Потпредседник СНС Миленко Јованов је раније навео да су Фајон, Виола фон Крамон и још шест посланика ЕП директно подржали изборну крађу коју припремају Зеленовић и Душан Петровић.

Из Зеленовићеве странке су одбацили наводе да градоначелник организује изборну крађу и поручили да ће Шабац данас одлучити да ли ће град наставити да води тим на чијем је челу Зеленовић или ће, како кажу, загосподарити мафија.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести