Почео дијалог експертских тимова црногорске владе и Митрополије

ПОДГОРИЦА: У Вили Горица у Подгорици данас после подне почео је дијалог експертских тимова црногорске владе и Митрополије црногорско приморске о спорном Закону о слободи верописповести.
podgorica tanjug
Фото: Tanjug
Дијалог експертских тимова почео је у марту, прекинут је због епидемије коронан вируса, а до сада су одржана два састанка.
 
Премијер Душко Марковић позвао је у недељу МЦП и епархије СПЦ у Црној Гори да данас наставе дијалог на експертком нивоу, а МЦП је тај позив прихватила, иако је раније саопштила да ће се позиву одазвати само ако он буде стигао до 12. јула, односно Петровдана.
 
Из Митрополије су тада поручили да после тог датума неће водити дијалог, јер не желе да власт прикупља поене на том питању уочи парламентарних избора који су у Црној Гори заказани за 30. август.
 
Став МЦП је да влада треба да повуче спорни закон ради доношење измена и допуна појединих члаова.
 
Тумачење МЦП је да власт овим законом хоће да отме имовину Српске цркве у Црној Гори, а ради стварања тзв. Црногорске православне цркве, што је потврдио председник Мило Ðукановић у једном од својих обраћања.
 
Закон о слободи вероисповести усвојен је под окриљем ноћи 27. децембра прошле године, након што је део посланика оозиције похапшен.
 
Закон је ступио на снагу 8. јануара.
EUR/RSD 117.1484
Најновије вести