Почео Самит Вишеградске групе у Прагу, учествује Вучић

ПРАГ: У дворцу Лани у Прагу почео је Самит Вишеградске групе (В4), на којем учествује и председник Србије Александар Вучић, на позив чешког председника Милоша Земана.
av_dolazak_pok1
Фото: Танјуг (Видео)

Председник Србије учествује на пленарној седници, чија је тема "ЕУ и Западни Балкан", на којем ће говорити и председник Чешке Земан, Мађарске Јанош Адер, Пољске Анџеј Дуда, Словачке Зузана Цапутова и, као гост, шеф словеначке државе Борут Пахор.

Након састанка бице одржана заједничка конференција за штампу, на којој је планирано обраћање свих учесника.

Позив председнику Србије на састанак ове групе централно-европских земаља дошао је након састанка Одбора за европске послове држава чланица Вишеградске групе, у Братислави, на којем су констатовани напори Србије у спровођењу реформи, те оцењено да би ти напори требало да буду валоризовани повећањем броја отворених и затворених поглавља.

Србија је тако прва земља Западног Балкана која је позвана на самит, а домацин састанка, чешки председник, упутио је Вучићу позив за скуп.

Иначе Вишеградска група окупља регион који је све значајнији у ЕУ, али окупља и економије са највећим растом.

Фото: Танјуг (Видео)

Дачић: Вучић на састанку Вишеградске групе - признање за Србију

Министар спољних послова Ивица Дачић каже да је велико признање за Србију то што је председник Александар Вучић позван на састанак Вишеградске групе који се одржава у Прагу и да то показује заинтересованост В4 не само за сарадњу са Западним Балканом, већ пре свега са Србијом.

"Вишеградску групу чине Пољска, Чешка, Словачка и Мађарска и оне имају заједничке интересе. Када сам први пут упознао премијера Мађарске Виктора Орбана, он ми је рекао да мисли да централна и средња Европа, где подразумева и Србију, треба више да сарађују. Ми смо спремни", рекао је Дачић новинарима у Београду.

Упитан шта се може очекивати од тог састанака по питању КиМ , ако је познат став председника Чешке Милоша Земана да ће иницирати да се разматра опција повлачења признања, Дачић је рекао да су то његови дугогодишњи ставови и да нису нови.

"Постојале су велике разлике чешког председника, парламента и владе по питању КиМ. Влада је донела одлуку о признању Косова без одлуке парламента, пошто парламент није могао да изгласа такву одлуку", нагласио је Дачић.

Сматра да је таква иницијатива Земана за Србију добродошла, зато што показује да то питање није завршено и затворено и да постоје различита мишљења унутар европских земаља које су признале Косово.

"Тешко је очекивати да ће Влада Чешке донети такву одлуку", рекао је Дачић и додао да се може ражговарати да земље које су признале Косово, док је дијалог Београда и Приштине у току, замрзну признање.

"Било би логично очекивати да Чешка суспендује или замрзне своју одлуку као што је то урадио Египат, Перу... Не мора да повлачи одлуку о признању, ако је то за њих тешко. То су њихове ствари у које не бих улазио, али не видим да садашња чешка влада има велики ентузијазам поводом тог питања", закључио је Дачић.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести