Почиње градња ковид болнице у Новом Саду

НОВИ САД: У Новом Саду данас почела изградња ковид болнице, треће у Србији, а прве у Војводини за те намене, а свечаном полагању камена темељца присуствовао је и председник Александар Вучић.
bolnica FPH_0159
Фото: Дневник (Ф. Бакић)

Поред председника, свечаности на Мишелуку, на месту где ће нићи нова болница, присуствовали су и министри Златибор Лончар и Небојша Стефановић, председник Покрајинске владе Игор Мировић, градоначелник Новог Сада Милош Вучевић, покрајински секретар за здравство Зоран Гојковић.

Радови на изградњи требало би да трају до краја лета, а процењени рок за завршетак ковид болнице је 1. септембар, када би први пацијенти могли бити збринути.

Фото: Дневник (Ф. Бакић)

Зарад комуналног опремања локације на којој се данас и поставља камен темељац, Град Нови Сад из свог буџета издвојио је 250 милиона динара, а одлуком градске скупштине Републици је предато више од 25.000 квадратних метара градског земљишта на Мишелуку.

Фото: TANJUG/ JAROSLAV PAP/bs

Према ранијим најавама, капацитет те здравствене установе биће око 600 кревета, од којих ће 400 бити намењено за пацијенте на полуинтезивној нези и око 200 кревета за најтеже пацијенте, односно за оне којима је потребна интезивна нега.

Фото: Дневник (Ф. Бакић)

До краја епидемије ковида 19, објекат на Мишелуку у потпуности ће бити у функцији лечења оболелих од тог вируса са средње тешком или тешком клиничком сликом, а по окончању борбе против корона вируса, објекат ће бити претворен у Градску болницу, у којој ће се лечити Новосађани, али и житељи бројних суседних општина, па и читаве Војводине.

Изградњу ковид болнице у Новом Саду најавио је председник Србије крајем фебруара, када је поручио да ће и у највећем граду северне покрајине нићи објекат по узору на оне у Батајници и у Крушевцу.

До сада су оболели од корона вируса, чије је здравствено стање захтевало хоспитализацију, лечили на три различита места у Новом Саду, а највећи терет од почетка епидемије изнео је Клинички центар Војводине.

Изградња ковид болнице на Мишелуку требало би уједно да означи и растерећење КЦВ-а, где се свакодневно лече корона позитивни пацијенти још од 7. марта прошле године.

Фото: Дневник (Ф. Бакић)

 Вучић: Уверен сам да ће болница бити завршена до 1. септембра

Председник Александар Вучић изјавио је данас да ће ковид болница у Новом Саду, за коју је положен камен темељац, бити од огромног значаја за целу покрајину, јер ће, примера ради, само у њој бити 220 места интензивне неге, док цела Војводина сада има 170 таквих болничких места.

Вучић је изразио уверење да ће болница бити изграђена у најављеном року - до 1. септембра и истакао да је посебно поносан на болнице које су изграђене или се граде широм Србије.

Вучић је навео да изградња и реконструкција КВЦ-а кошта 50 милиона евра, при чему је само опрема 18-19 милиона евра, и да је то огроман новац.

Он је рекао да Ковид болницу у Новом Саду гради "Термомонт", који је изградио и претходне две, у Батајници и Крушевцу, и на време их завршио.

"Ми бисмо били у потпуном колапсу да нисмо имали батајничку болницу, са 1.000 кревета. Имали бисмо слике из Индије или неких других земаља", рекао је Вучић.

Указао је да цела Војводина сада има 170 места интензивне неге, док ће их само у новој болници бити - 220, што је 56 одсто укупних капацитета интензивне неге у целој покрајини.

"То показује колико важна изградња болница, колико је то од значаја за људе који живе у Новом Саду, покрајини. За нас је то један од успеха", рекао је Вучић.

Додао је да је новац за болницу издвојен у буџету и да неће бити кашњења.

Вучић: Није добро што не постоји већа жеља за вакцинацијом

Председник Србије Александар Вучић изразио је данас жаљење што у Србији не постоји већа жеља за вакцинацијом.

Вучић је, обилазећи градилиште нове ковид болнице у Новом Саду, казао новинарима, да ће за 15 минута у Србији прећи број од два милиона датих првих доза.

То, додаје, није мало, али скреће пажњу да је за само 12 сати пријавило више од милион људи за помоћ државе у висини од 60 евра.

„Када је у питању да држава да паре онда се брзо пријави пуно грађана“, констатовао је он.

Упитан како побољшати одзив грађана за вакцинацијом Вучић је одговорио да ће бити потребно да се иде код људи, у села, тржне центре, на свако место да им се понуди вакцина.

Подсетио је да су поједини чланови Кризног штаба тражили да се иде са позитивном дискриминацијом вакцинисаних, али, додаје, то је проблематично из других разлога.

„Није добро што не постоји већа жеља за вакцинацијом“, закључио је он.

Стигао и лек против ковида 19 Регенерон

Александар Вучић изјавио је данас да је у нашу земљу стигао и други лек против ковида 19 регенерон и да је већ ушао у протокол за лечење пацијената.

Вучић је, уочи полагања камента темељца за нови ковид болницу у Новом Саду, рекао да је у Србију стигло 20.000 таблета Регенерона, који ће се користити за лецење ковида поред лека Бамланивимаб, који је већ у употреби.

Председник је истакао да ће нова ковид болница значајно повећати капацитете за ковид пацијенте.

Пожелео је радницима срећан почетак радова и да заврше све у року од четири месеца.

"Гледајте да то завршите на време, на понос свих нас и да имамо више капцитета за лечење", поручио је Вучић радницима.

Они су му рекли да истовремено обављају и спољане и унутрашње радове на изградњи нове болнице, као и да имају на располагању око 600 до 700 људи.

 

 
Фото: Дневник (Ф. Бакић)

Прешли два милиона људи с бар једном примљеном дозом

У Србији је два милиона људи примило вакцину против корона вируса, саопштио је председник Алексаднар Вучић.

"У овом тренутку смо прешли два милиона људи који су примили бар једну дозу, први пут", рекао је Вучић обраћајући се новинарима у Новом Саду.

Он је рекао и да је 1,4 милиона људи већ примило и другу дозу вакцине, а да је укупно дато 3,5 милиона доза.

Вучић је додао да је, ипак, потребно да много више људи прими вакцину и позвао људе да се вакцинишу, јер цепива, истиче, има довољно.

"Радовао сам се да људи пријаве за 60 евра, имамо више од милион пријављених. Нека људи буду тако ревносни и кад су у питању вакцине. Вакцина је спас", поручио је Вучић.

Он је поновио и да је Србија данас добила и други лек, који је већ у протоколу лечења ковида 19 - регенерон, са којим су веће шансе да се чувају животи људи.

Ускоро попуштање мера, размимиолижање да ли само за вакцине

Александар Вучић најавио је данас у Новом Саду да ће ускоро уследити попуштање епидемиолошких мера.

„Радиће угоститељски објекти. Али постоје размимоилажења да ли само за вакцинисане или за све“; пренео је он.

Вучић је казао да је за позитивну дискриминацију каква би била ова неопходно да се прекрши Устав.

„Нисам вољан да прекршим Устав, јер Устав је тај који каже да су сви грађани равноправни“, нагласио је он.

 

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести