Почиње међустраначки дијалог, преговарачи странака још непознати

БЕОГРАД: Међустраначки дијалог под покровитељством Скупштине Србије, уз посредовање Европског парламента, почеће сутра видео конференцијом председника скупштине Ивице Дачића са председником Спољнополитичког одбора Дејвидом Мекалистером и још четворо представника ЕП.
Skupština Srbije, štrajkači gladju Foto: Tanjug: video
Фото: Танјуг: видео

Након тога,како је најављено, средином марта требало би да уследе и разговори са политичким странкама, али ко ће странке представљати у том дијалогу још није познато.

Поред Дачића и Макалистера, на првом видео састанку, који из Европског парламента оцењују као званичан почетак дијлалога, требало би да учествују и европарламентарци Владимир Билчик и Тања Фајон, бивши европарламентарци Едуард Кукан и Кнут Флекенштајн који су учествовали и у првој фази дијалога, као и шеф Мисије ЕУ Сем Фабрици и шефица Мисије Србије у ЕУ Ана Хрустановић.

Дачић је најавио да би на састанку требало да се разговара о формату и темама дијалога после чега ће, како је рекао, позивати странке да се изјасне да ли желе да учествују и да доставе имена својих представника.

Ко ће представљати опозицију у дијалогу требало би да буде познато наредних дана, кажу за Танјуг у опозиционим политичким странкама.

Демократска странка, Странка слободе и правде, Покрет слободних грађана, Не давимо Београд и Заједно за Србију још увек усаглашавају платформу са предлозима за побољшање изборних услова са Народном странком и Дверима, док рецимо Нова странка очекује нови круг разговора унутар опозиције

Заменица председника ДС Драгана Ракић каже да за њих састав преговарача није суштинско питање, већ техничко и истиче да ће представнике одредити у договору са партнерима.

“Формат који ће предложити власт, односно људе које ће делегирати највише говори о њиховом приступу дијалогу, тачније да ли ће тај дијалог бити фарса или ће се неке ствари суштински мењати у Србији”, оценила је Ракић.

Председник Нове странке Арис Мовсесијан напомиње да ће листа преговарача из опозиције зависити од формата о коме се, како каже, још ништа не зна, а лично се нада да ће свему томе претходити дијалог у опозицији у коме ће се одредити заједнички представници.

За сада није познато ни ко ће представљати власт, а у јавности се спекулише да би из СНС у дијалогу могли да учествују Александар Мартиновић, Владимир Орлић, Биљана Пантић Пиља, Сандра Божић и Владимир Ђукановић, а Ђукановић за Танјуг каже да о томе ништа не зна.

Социјалисти остављају могућност да у дијалогу не учествују, али уколико буду донели позитивну одлуку, представљаће их шеф посланичке групе СПС Ђорђе Милићевић и Жарко Обрадовић.

Учешће социјалиста ће, како је Милићевић рекао за Танјуг, зависити од односа европарламентараца према странкама које су до сада изразиле искрену жељу да на одговоран начин приступе дијалогу.

“Ако је садржај извештаја (Владимира Билчика) оно што смо чули путем медија, онда постоје бројна отворена питања и ми ћемо на страначким органима видети како се опходити према свему томе. Уколико будемо учествовали у дијалогу, направићемо своју платформу”, рекао је Милићевић.

Једна од непознаница за сада јесте и да ће се цео ток дијалога одвијати онлајн. Власт инсистира да те не буде тако.

“Ми инсистирамо на томе да то буде директан дијалог. Ако ми можемо свакога дана да заседамо и да се сусрећемо са 400-500 људи током дана, зашто не би могли и европски парламентарци?”, упитао је Милићевић и подсетио да се Србији прошлог лета замерало то што скупштина није заседала због пандемије корона вируса.

Разговоре у присуству странаца не желе да воде представници Покрета социјалиста и о томе су већ обавестили јавност, па се тако може очекивати да ће се њихови представници придружити “другом колосеку” на којем ће се наћи и Српска радикална странка, као и Демократска странка Србије.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести