Подршка Бранкици Јанковић за повереника

БЕОГРАД: Посланици владајуће коалиције подржавају избор Бранкице Јанковић за Повереника за заштиту права равноправности.
brankica jankovic, tanjug
Фото: Tanjug/D.Goll, arhiva

Заменица шефа посланичке групе СНС Сандра Божић оценила је да се Јанковић заиста залаже за борбу против дискриминације и да “живи” причу равноправности.

Наводећи да је велики број препорука Бранкице Јанковић усвојен у претходном периоду, Божић је казала да је кандидаткиња за Повереника нашла начин да у свом раду дође до суштине.

"Суштина рада ваше институције јесте заштита мањинских и људских права. То је највећи делокруг вашег рада", рекла је Божић и подсетила да је расправа о избору Повереника дошла дан након што је обележен 25. новембар - Дан борбе против насиља према женама.

Она је поручила да постоји обавеза да се разговара о томе на који начин треба као друштво да се изборимо да се жене осећају безбедније и да се спречи фемицид.

Шеф посланичке групе СПС Ðорђе Милићевић рекао је да ће социјалисти подржати Јанковић за Повереника за заштиту равноправности, цитирајући њену изјаву која се налази на сајту тог независног државног органа у којој се, између осталог, каже да када се говори о равноправности, мора се мислити о слободи и истини и сагледавању стварности у којој живи сваки појединац.

Он је додао да су једнакост и слобода за сваког човека темељни принципи и да ће се радити на борби против дискриминације.

Милићевић је подсетио да је Уставом и Законом о спречавању дискриминације дефинисано да сви уживају једнаку заштиту без обзира на личне разлике по било ком основу, наводећи да је улога Повереника важна и у превентивном смислу.

Он је изразио задовољство зато што је Народна скупштина једна од пет у Европи по броју “припадница лепшег пола”. “То је јако важно, јер су жене врло често и храбрије и мудрије и снажније…”, приметио је Милићевић.

Израз “припадинице лепшег пола” засметао је Сандри Божић која је навела да јој је јасно да Милићевић то није рекао са злом намером, те да је хтео да на један начин искаже и оно што је де факто истина, али да таква фраза није примерена.

"Молим вас, да у име свих нас дама, које водимо рачуна о овој теми и пазимо како се изражавамо и покушавамо да будемо родно сензитивни , да не говорите припаднице лепшег пола. Ми нисмо овде ни што смо лепе, ни што смо мање лепе, већ зато што имамо одређене квалитете за које смо се квалификовале на одређеним листама”, рекла је Божић.

Посланица СДС Самира Ћосовић оценила је да је Бранкица Јанковић добро обављала свој посао и да је са разлогом поново предложена за нови мандат.

"Надам се да ћете и у наредном мандату бити успешни. Желим вам сто мање притужби, а нама из СДПС борба за поштовање људских права је од кључног значаја и вредности у политицкцом деловању”, рекла је Ћосовић.

Посланици Скупштине Србије разматрају више кадровских решења, између осталог, требало би да констатују престанак функције једног члана Фискалног савета, да изаберу нове чланове и заменике чланова скупштинских одбора које су поднеле посланичка група СПС, Јединствене Србије и СПАС-а.

На дневном реду је и састав Парламентарног одбора за стабилизацију и придруживање, који је поднео председник Народне скупштине. Посланици ће утврдити састав сталних делегација у међународним парламентарним институцијама, а гласање се очекује данас.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести