Подршка предлогу српске делегације о женама у ИТ

ЛУКСЕМБУРГ: Делегација Скупштине Србије учествовала је на годишњем заседању Парламентарне скупштине ОЕБС, у Луксембургу, а на седници Сталног комитета усвојен је Предлог резолуција коју је поднела народна посланица Стефана Миладиновић “Дигитализација као предност за родне политике”.
delegacija skupstine
Фото: parlament.gov.rs

Миладиновић, која је шеф Сталне делегације скупштине Србије у ПС ОЕБС, представила је Предлог резолуције на Комитету за економска питања, науку, технологију и заштиту животне средине, саопштено је из парламента. 

“Дигитализација је дубинска трансформација начина на који производимо, трошимо, учимо, радимо. Дигитална револуција из дана у дан ствара нове могућности деловања у друштву, у образовању и на тржишту рада, и пружа нове погледе на живот. Унапређење дигиталних вештина и информатичке писмености представља јединствену прилику да се повећа укљученост жена на тржишту рада”, рекла је Миладиновић.

Она је истакла да повећање броја жена у дигиталном сектору, који чини један од сектора с највишим платама, може допринети финансијском оснаживању и независности жена и довести до смањења укупне разлике у платама између полова.

“Проблем родне неравнотеже у сектору ИЦТ-а може се превазилазити истицањем разноликости у пословању и увођењем већег броја снажнијих подстицаја и за предузећа и за жене, као што су узори и професионално усмеравање. За промоцију потенцијала флексибилности, коју нуди дигитализација, у подручју равнотеже пословног и приватног живота, потребно је прилагођавање политика тржишта рада и с њима повезаних модела социјалног осигурања, јер могућности које доноси дигитално доба на тржишту рада могу изазвати и негативне последице, које најпре могу погодити жене”, нагласила је Миладиновић.

Додала је да процес дигитализације даје могућности побољшања стандарда и квалитета живота, ефикасности пословања, смањења трошкова и стварања нових вредности у скоро свим областима живота и рада. 

“Процес дигитализације је најважнији катализатор иновација, компонентности и раста. Ова технолошка револуција фундаментално може променити наше животе. Она је неминовна и незаустављива. Само победничка друштва иду у сусрет променама и не зазиру од њих”, закључила је она. 

Народна посланица Весна Марковић је, током расправе о овој резолуцији, указала на значај теме и истакла да државе морају да пружају подршку целоживотном учењу и оспособљавању жена кроз програме, посебно програме преквалификација пружајући тиме могућност промене каријере у складу с растућом потребом за е-вештинама у различитим секторима.

“Посебну пажњу држава мора да усмери ка женама у доби од 55 или више година, јер је ово категорија која је посебно изложена ризику од незапослености. О овоме говори и податак да је просечна стопа запослености ове категорије у ЕУ само 42 посто у поређењу са 58 посто када је реч о мушкарцима - и то је једна од предложених препорука ове резолуције”, рекла је Марковић.

Она је додала да побољшање дигиталних компетенција жена у доби од 55 и више година и улагање у њих унапредило би њихове изгледе за запошљавање и пружило одређен степен заштите од искључивања из тржишта рада.

“Зато је неопходно осигурати прикладну финансијску потпору и оспособљавање женама које намеравају да направе каријеру у ИТ сектору, како би се и у овој области подстакло женско предузетништво - ово је посебно важно при креирању буџета, како на локалним, тако и на националним нивоима”, закључила је посланица.

Резолуција је на Комитету усвојена једногласно, са 41 гласом за, и као таква постаће саставни део заједничке декларације која се усваја у Луксембургу, последњег дана годишњег заседања. 

На састанку ад хок Комитета за миграције народна посланица Весна Марковић информисала је чланове ПС ОЕБС о тренутној ситуацији у Србији по овом питању и указала на све изазове и успехе Републике Србије, као државе која је у центру балканске мигрантске руте, током мигрантске кризе. 

“Република Србија је током мигрантске кризе поступала у складу са свим међународним стандардима, хумано и одговорно, поштујући људско право сваког ко је ушао на нашу територију”, рекла је Марковић и подсетила на све мере и процедуре предузете и унапређене током кризе.

EUR/RSD 117.1544
Најновије вести