Подршка студената широм Србије колегама на КиМ

БЕОГРАД: Писма подршке колегама на Косову и Метохији да одбране своја права и неометано наставе студирање упутиле су и студентске организације и студенти Универзитета у Београду, Нишу, Крагујевцу, као и Универзитета Сингидунум, а раније данас то су учинили представници студената из Новог Сада.
studenti
Фото: Dnevnik (Filip Bakić)

"Сматрамо да је недопустиво да рад Студентског центра у Косовској Митровици буде угрожен поскупљењем намирница потребним за његово функционисање. Нашим колегама шаљемо подршку да истрају у својој борби за боље сутра и да на достојанствен начин одбране интересе студената које заступају", наводи се у писму подршке Студентског парламента Универзитета у Београду.

Писмо подршке упућено колегама на КиМ послато је и из Крагујевца уз поруку "У жељи да истрајете у вашој гандијевској борби".

Како је у писму наглашено, на Универзитету у Крагујевцу студира више од 20.000 студената, међутим, никада није прављена разлика између студената тог универзитета и осталих студената универзитета у Србији.

"Зато осећамо моралну дужност и академску обавезу да се огласимо поводом немилих догађаја на КиМ, који су обележили дане за нама. Драге колегинице и колеге, ви сте бедем очувања српства на Косову и Метохији и као такви заслужујете нашу безусловну подршку и сваки вид помоћи у вашим напорима да то српство очувате. Одавде више нема назад", наводи се у писму.

"Пуна и недвосмислена подршка својим сународницима, а посебно колегама студентима са Универзитета у Приштини са привременим седиштем у Косовској Митровици" стигла је и из Ниша уз поруку "да наставе са залагањем и борбом за интересе студената на миран и мудар начин, гандијевсим отпором, те да никад не одустану".

Они у писму истичу важност студената у очувању српског народа на КиМ и борбу за очување људских права која гарантују документа Уједињених нација.

"Студенти универзитета у Приштини са привременим седиштем у Косовској Митровици показали су изузетну зрелост и дали пример свим универзитетима у земљи и иностранству и својим колегама како треба, кроз залагање за ствари од општег националног интереса, указивати изнова и изнова на неправду и неједнакост изазвану самовољом и применом силе над незаштићеним народом", наведено је у писму Студентског парламента Универзитета у Нишу.

Студентске организације Универзитета у Новом Саду такође су упутиле подршку колегама на КиМ истичући да су из њих док се мирно и достојанствено боре за основна људска и грађанска права Срба.

"У овим тешким данима док се мирно и достојанствено борите за основна људска и грађанска права Срба и свих угрожених неразумним потезима такозване Владе такозваног Косова, као и за испуњење својих студентских права, наставних и ваннаставних активности по предвиђеним плановима и програмима, ваше колеге, студенти Универзитета у Новом Саду, руководство и запослени Студентског центра Нови Сад пружају вам пуну подршку и поручујемо вам да смо уз вас", каже се у поруци.

То писмо подршке студентима, руководству и запосленима у Студентском центру Косовска Митровица, заједнички су упутили Студентски парламент Универзитета у Новом Саду, Установа студентског стандарда - Студентски центар Нови Сад Студентске организације Универзитета у Новом Саду.

Студентски парламент Универзитета Сингидунум такође се придружио пружањем подршке "у борби за права студента, достојантвен живот и адекватне услове студирања".

"Поручујемо вам да истрајете у својој борби и да на достојанствен начин одбраните интересе студената. Уз вас смо", наведено је у писму.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести