Поглавља 10. децембра, ЕУ до средe одлучује колико

БРИСЕЛ: Међувладина конференција ЕУ и Србије заказана је за 10. децембар у Бриселу, потврђено је у за Танјуг у европском Савету. 
EU, zastava Foto: pixabay.com
Фото: pixabay.com

Земље чланице би до среде би требало да одлуче колико поглавља ће том приликом бити отворено. 

У Савету је за Танјуг речено да ће земље чланице ЕУ у оквиру Радне групе за проширење (COELA) у уторак 4. децембра поново разговарати о поглављима која би Србија могла да отвори на Међувладиној конференцији 10. децембра. 

Приступна поглавља Србије су на плану и састанка амбасадора земља чланица (COREPER) који би финалну сагласност требало да дају у среду 5. децембра. 

”Међувладина конференија је заказана за 10. децембар, а у среду ћемо најкасније и званично знати колико нових поглавља ће Србија отворити”, кажу извори из Савета за Танјуг. 

Србија у овом тренутку има седам преговарачких поглавља које је доставила Бриселу, од чега се пет налазе у радној процедури. 

Иако ниједно од поглавља још нема ”зелено светло” од свих 28 чланица, најдаље се одмакло у раду на три преговарачка поглавља: поглављу 9 које се односи на финанскије услуге, поглављу 17 које се бави економском и монетарном политиком и поглављу 18 што је статистика. 

У европским дипломатским изворима за Танјуг напомињу да ће одлука о броју поглавља зависити од става земља чланица о томе колико је Србија напредовала у области реформе владавине права у земљи као и од напретка у преговорима са Приштином. 

Европска комисија и Европска служба за спољне послове тим поводом представиле су извешатаје земљама чланицама током новембра. 

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести