Покрајинска влада уложила 500 милиона динара у развој Руме

РУМА: Председник Покрајинске владе Игор Мировић посетио је општину Рума и том приликом изјавио да је Покрајинска влада, у протекле две године, по свим основама, у развојне и капиталне пројекте у тој општини инвестирала 500 милиона динара.
Mirovic, radna poseta opstini Ruma-6
Фото: vojvodina.gov.rs

– Општина је у припреми пројектне документације једна од најодговорнијих локалних самоуправа у Војводини. Важно је то што општина Рума напредује. Нове инвестиције се виде голим оком, смањује се број незапослених и, инфраструктурно, општина је једна од најспособнијих и најодговорнијих кад је реч о могућностима припреме пројектне документације, за нас је то веома важно. Ви сте видели да смо ове године 5. јануара расписали конкурс за оне које су имали спремну пројектну документацију. Јер, потребно је од три до четири месеца – такве су процедуре – да би почетком јуна кренуле оне инвестиције које су практично започете крајем прошле године у децембру у делу пројектовања, јавних конкурса и опредељивања новца почетком године, рекао је Мировић.

Он је обишао грађевинске радове на реконструкцији главне улице у Руми, Радну зону „Румска петља”, у којој је завршено постављање нове јавне расвете у дужини од три километра и насеље Буђановци, где је реконструисана главна саобраћајница. У та три пројекта је Покрајинска влада, преко Управе за капитална улагања Војводине, инвестирала је 225 милиона динара.

Следеће недеље на седници Скупштини Војводине је ребаланс буyета, који ће омогућити нове значајне инвестиције широм Војводине, од Новог Кнежевца до Сремске Митровице

– Радови су изведени веома добро, ови нови, који су почели на главној улици, почели су заиста на време, у јуну, када ће се мање оптерећивати живот у централној румској улици и надам се да ће до јесени бити све потпуно уређено – навео је Мировић. – Уложили смо значајну суму и преко Покрајинског секретаријата за пољопривреду, припремамо у делу водозахвата „Борковац” велику инвестицију која ће служити и за повећење капацитета водоснабдевања у Руми и у Иригу, што је веома значајно. Ту су се општина Рума и Ириг споразумеле да ће релаизовати ту инвестицију у кратком року.

Покрајинска влада је једна од ретких администрација која у реализацију капиталних пројеката, управо због законских процедура које ти пројекти захтевају, креће почетком јануара, на чему Мировић инсистира. У томе Покрајинску владу прате многе општине, међу којима у припреми пројеката, поготово Рума. Колико је такав приступ важан, показују економски показатељи, а један од њих је раст грађевинарства и привреде која се везује за њега. Мировић је јуче за другу половину године најавио и талас нових великих инвестиција у Војводини.    

– Ми ћемо следеће недеље на седници Скупштини Војводине предложити ребаланс буyета, који ће омогућити нове значајне инвестиције широм Војводине, од Новог Кнежевца до Сремске Митровице. Већ током јуна, или најкасније почетком јула ,комуницираћемо са свим општинама у Војводини да се припрема нови талас инвестиција за другу половину године и за јануарски конкурс – најавио је председник Покрајинске владе.

Он је оценио да ствари иду веома добро и да Војводина напредује у свим сегментима.

– Погледајте само званичне податке Завода за статистику и у области раста броја запослених и у области укупног раста БДП-а у свим сегментима привреде. Нешто је прошле године подбацила пољопривредна проиводња, поготово у делу прехрамбене индустрије и то једнини лош податак – навео је Мировић. 

Он је изразио наду да ће ове године и то бити надокнађено и да ће се и у тој области индуковати бржи раст ПДВ-а.

– Војводина може, она је најразвијенија и биће још развијенија у будућности – поручио је Мировић.   


Ребаланс буџета покреће нове инвестиције

Председник Покрајинске владе Игор Мировић је, одговарајући на питање „Дневника” о томе које нове инвестиције можемо очекивати након ребаланса покрајинског буyета, најављеног за следећу недељу, навео неколико значајних. Пре свега изградњу спа-центра на Палићу, која ће почети до краја године, затим изградњу спортске хале у Новом Кнежевцу. Навео је и припрему велике инвестиције у Сремској Митровици и значајне инвестиције у путној привреди, попут изградње пута од Опова до Дебељаче. Мировић се посебно осврнуо на значајне инвестиције у граду Новом Саду, с којим, како је нагласио, Порајинска влада никад раније није имала такав однос.

– У Новом Саду ће се наставити велики инвестицион циклуси. Никада такав однос нисмо имали. Ми смо за две године само преко Управе за капитална улагања уложили готово милијарду динара – нагласио је он. – За неколико дана креће реализација Сентандрејског булевара, то је тројна инвестиција „Путева Србије”, Покрајинске владе и Града Новог Сада, а за десетак дана отварамо нови објекат Хитне помоћи. Наставићемо радове у Каменичком парку, има доста посла и у мањим општинама и оне ће бити предмет наше бриге.

Мировић је истакао да ће Покрајинска влада наставити и улагања у здравство и да ће први пут издвојити значајну своту за објекте социјалног старања – геронтолошке центре и домове за децу с посебним потребама – где ће бити уложено готово 250 милиона динара. 


Председник општине Рума Слађан Манчић је, након обиласка реконструисане саобраћајнице у Буђановцима, изразио захвалност Покрајинској влади и њеном председнику што је препознао значај тих инфрастуктурних пројеката у општини. Он ће, како је то Манчић рекао, обезбедити квалитетнији живот свих грађана у општини.

Преко Покрајинског секретаријата за пољопривреду, припремамо у делу водозахватаБорковацвелику инвестицију која ће служити и за повећење капацитета водоснабдевања у Руми и у Иригу

– У Буђановцима никада досада нисмо имали вредност асфалтних радова више од 56 милиона, од чега 46 је финансирала Покрајина, а десет милиона ми из нашег буyета – нагласио је Манчић. – То ће људима омогућити много квалитетнији и оперативнији живот, с обзиром на то да је ово пољопривредни крај – ако нема пута, нема ни живота. 

Ержебет  Марјанов

Фото: vojvodina.gov.rs
Фото: vojvodina.gov.rs

 

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести