Покрајински посланици о буџету: Раст уступљених прихода

НОВИ САД: Већина посланика Скупштине Војводине подржала је Извештај о извршењу Покрајинске скупштинске одлуке о буџету Војводине за период јануар–септембар 2019. године.
poslanici
Фото: Dnevnik (Filip Bakić)

Обим буџета у деветомесечном периоду износио је 74,98 милијарди динара, што је 18 милијарди више од обима буџета планираног за 2016. годину. Текући приходи и примања у посматраном периоду остварени су у износу од 56,7 милијарди динара, и чине 75,7 одсто од планиране 74,98 милијарде. Расходи и издаци буџета су извршени у износу од 47 милијарди динара, или 63,6 одсто од планираног обима буyета. 

Гласовима већине посланика подржани су и прошлогодишњи извештаји о раду јавних предузећа „Воде Војводине” и „Војводинашуме” и извештај о пословању Гаранцијског фонда Војводине за 2018. годину.   

Највећу расправу је изазвао деветомесечни извештај о извршењу покрајинског буџета. Владајуће посланичке групе „Александар Вучић – Србија побеђује” и Савез војвођанских Мађара изразиле су задовољство извештајем, док се посланици владајуће Социјалистичке партије Србије нису изјаснили о документу. Парламентарци те странке су ушли у салу тек на крају седнице, али о разлозима привременог одсуства нису желели да се изјасне.  

Шеф посланичке групе „Александар Вучић – Србија побеђује“ Миленко Јованов рекао је да сви економски показатељи говоре да се ситуација у Аутономној Покрајини Војводини поправља и да ће буџет Војводине износити 75 милијарди динара, што је 18 милијарди више него 2016. године.

Примећује се раст уступљених прихода, што показује раст економије, казао је Јованов.

Незапосленост у Војводини је, како је додао, данас испод десет одсто, а ишла је некад и до 27 одсто, јавни дуг АПВ је с девет милијарди смањен на 6,7 и свако ко хоће да прочита те податке и ко жели објективно да сагледа ситуацију, види о каквим се променама ради и колико су ови показатељи добри.

Он је додао да не очекује да ће они којима је посао да критикују казати нешто похвално о буџету, али да грађани Војводине добро виде шта се у Војводини мења набоље и који се наслеђени проблеми из времена прошле власти решавају, а тичу се пре свега њиховог свакодневног живота.

Уверен сам у то да ће на изборима на пролеће грађани врло јасно рећи шта мисле о ономе што је радио СНС и шта мисле о критикама које су му упућене од неких опозиционих странака. Све ће то ускоро доћи на проверу, нагласио је шеф највеће посланичке групе у Скупштини Војводине.


За протекле три године Управа за капитална улагања је потрошила око 20 милијарди динара. А то су озбиљне паре и не може се казати да се то не види (Миленко Јованов)


Председница посланичке групе СВМ-а Илона Пелт је нагласила да је у протеклом периоду било значајних улагања у образовању, пољопривреди и здравству.

За куповину медицинских средстава је за сомборску Општу болницу издвојено готово 30 милиона динара, а суботичка болница је, захваљујући подршци Покрајинске владе, могла купити медицинска средства којима је постала модернија, док је за развој сенћанске болнице инвестирано око 40 милиона динара, рекла је Илона Пелт.  

Посланичке групе опозиционих странака које су учествовале у раду парламента критиковале су недовољан степен реализације буџета, пре свега у делу капиталних инвестиција преко Управе за капитална улагања.

Председник посланичке групе „Др Војислав Шешељ – Српска радикална странка“ Ђурађ Јакшић извештај о буџету оценио је речима: „слабо, тромо, траљаво, неубедљиво и без јасног плана и програма“.

Пролазно време после прва три тромесечја је веома слабо и тешко је очекивати да ће доћи до неких коренитих, радикалних промена набоље у последњем кварталу године, а велики део програмских активности остаће само пуста жеља и далеко од остварења на крају 2019. године, казао је Јакшић, додајући да је најлошија по резултатима Управа за капитална улагања с извршењем од 31,78 одсто у односу на план, због чега ће радикали тражити оставку директора УКУВ-а Недељка Ковачевића.


Посланици СПС-а, који су део владајуће коалиције, нису изјаснили о документу, а у салу су ушли тек на крају седнице. О разлозима одсуства нису желели да се изјасне


Он је рекао да је СРС изразито против трошења новца на, како је навео, „програме и пројекте који немају употребну вредност, попут изградње нове зграде РТВ-а, Фонда ’Европски послови’, Развојне агенције Војводине и других пројеката.“

СРС је огорчен што је власт издвојила два милиона евра мање за популациону политику у првих девет месеци ове године у односу на исти период прошле, казао је шеф посланичке групе радикала.

Фото: Dnevnik (Filip Bakić)


Просторни план Потамишја

Посланици су усвојили и Покрајинску скупштинску одлуку о доношењу Просторног плана посебне намене предела изузетних одлика „Потамишје”.

Сврха доношење документа је заштита и очување тог предела, као и  туристички и рурални развој и реализација регионалних и локалних интереса у том крају.


Шеф посланичке групе Лиге социјалдемократа Војводине Бранислав Богарошки је изразио незадовољство што закон о финансирању још није усвојен и што је, како је навео, буџет Војводине мањи од буџета Београда иако је борој становника готово исти. 

Ако кажете да вам је приоритет закон о финансирању, а при том не урадите ништа, ако и даље на територији Војводине имате двоцифрен број општина испод републичког просека, како је то онда остварен програм?, упитао је Богарошки.

Он је рекао да није изграђен ниједан пречистач отпадних вода, нити је решен проблем пијаће воде с којим кубури безмало свако место у Банату.

Такође, рекао је да је упитно шта је утицало на пад незапослености, да ли отврарање нових радних места или исељавање из Војводине.

Фото: skupstinavojvodine.gov.rs

Шта мислите, колико данас становника има општина Ковачица или Бачки Петровац, колико је људи, који имају двојно држављанство, отишло из општина са севера Бачке и Баната? Идуће године је попис, хватаћемо се за главу кад видимо колико ће становника имати Војводина!, упозорио је Богарошки.


Шеф посланичке групе Лиге социјалдемократа Војводине Бранислав Богарошки је изразио незадовољство што закон о финансирању још није усвојен и што је, како је навео, буџет Војводине мањи од буџета Београда иако је борој становника готово исти


Потпредседник СНС-а и шеф те посланичке групе у војвођанском парламенту Миленко Јованов је рекао да економски показатељи јасно говоре да ли је ситуација у Војводини данас боље него што је била раније.

Подаци су неутрални и они не говоре на корист или штету било кога. Ако ће неко да ме убеди да је 75 милијарди мање него 59 милијарди, или да је девет милијарди дуга боље од 6,7 милијарди, нека покуша, али мене неће успети, као ниједног честитог и поштеног домаћина у Војводини који води рачуна о својој кући. Јер, свако зна да је боље да дугујеш мање и да приходујеш више, казао је Јованов.

Коментаришући примедбе опозиције о лошој реализацији буџета у домену капиталних инвестиција, рекао је да мора да се сачека крај године, када ће слика бити јаснија.

Имате поступке јавних набавки које се не могу спровести у року од два дана, па жалбе понуђача које одуговлаче поступак и мора да се сачека крај године да се направи прави пресек. За протекле три године Управа за капитална улагања је потрошила око 20 милијарди динара. А то су озбиљне паре и не може се казати да се то не види. Године 2016. буџет нам је био 4,4 милијарде, 2017. – 6,8 милијарди, 2018. је био девет милијарди и ту се види раст, напоменуо је Јованов.

А. СавановићЕ. Марјанов

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести