Покрајински посланици сутра гласају о мандатару и саставу владе

НОВИ САД: За сутра је заказана друга и трећа седница новог сазива Скупштине Војводине с почетком у 10 сати. Посланици ће прво одлучивати о председницима и члановима 19 скупштинских одбора, затим ће изабрати председника и чланове Покрајинске владе.
banovina BLU
Фото: Dnevnik.rs

Како је „Дневник” већ писао, по одлуци Председништва владајуће Српске напредне странке, председник Скупштине Војводине Иштван Пастор ће предложити Игора Мировића за председника Покрајинске владе, а Мировић ће посланицима представити свој програм и предложити потпредседника, или потпредседнике Покрајинске владе, као и чланове свог кабинета.

По одлуци Председништва СНС-а донетој у недељу, своје ресоре у Покрајинској влади задржаће: Драгана Милошевић, секретар за културу, информисање и односе с верским заједницама, Смиљка Јовановић – финансије, др Зоран Гојковић – здравство, Зоран Милошевић – високо образовање и научноистраживачка делатност и Владимир Галић – урбанизам и заштита животне средине.

Имена преосталих чланова Мировић ће саопштити у четвртак на седници Скупштине. Он је у међувремену обавио разговоре о саставу нове Покрајинске владе с представницима Савеза војвођанских Мађара, Покрета социјалиста, Партије уједињених пензионера Србије, Социјалдемократске партије Србије и Демократског савеза Хрвата у Војводини. Мировић је после обављених разговора потписао председнику Скупштине Војводине Иштвану Пастору сагласност да буде предложен за председника Покрајинске владе, саопштено је у понедељак из Мировићевог кабинета. 

На консултацијама с Мировићем нису учествовали представници СПС-а што практично значи да социјалисти, за разлику од прошлог мандата, нису позвани да буду део нове Покрајинске владе.
Фото: vojvodina.gov.rs

У прошлом мандату СПС је водио Секретаријат за привреду и туризам и био део владајуће коалиције у Скупштини Војводине.

„Дневник” незванично сазнаје да ће, осим горенаведених имена будућих секретара, ресор задржати и Предраг Вулетић (Покрет социјалиста) у секретаријату за социјалну политику, демографију и равноправност полова. Ресор би могао добити и Дане Баста (СНС), председник новосадске Организације „Буте добри”, који ће заменити Владимира Батеза у Секретаријату за спорт и омладину, затим др Ненад Иванишевић, председник Покрајинског одбора СДПС-а, који би требало да води Секретаријат за привреду и туризам. Ресор за енергетику, грађевинарство и саобраћај би требало да води Огњен Бјелић (СНС), који је у прошлом мандату био на челу Секретаријата за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу, док ће њега у том секретаријату такође наследити страначки колега. 

Промена ће бити и на челу Секретаријата за пољопривреду, водопривреду и шумарство, који ће у новој Покрајинској влади, уместо Вука Радојевића, водити Чедомир Божић председник општине Жабаљ. Секретаријат за образовање, управу, прописе и националне мањине – националне заједнице и у овом мандату би требало да води СВМ, али уместо Михаља Њилаша ће бити предложен други кадар, јер Њилаш, како незванично сазнајемо, одлази у Београд на место државног секретара у Влади Србије.

Е. Марјанов

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести