ПОКС: У Новом Саду да буду министарства пољопривреде и просвете

НОВИ САД: Покрајински одбор Покрета обнове Краљевине Србије (ПОКС) за Војводину одржао је данас у Новом Саду седницу на којој су били присутни представници 45 градских и општинских одбора из северне српске покрајине.
Покрајински одбор Покрета обнове Краљевине Србије
Фото: Покрајински одбор Покрета обнове Краљевине Србије

Једногласно је потврђена програмска платформа ПОКС за Војводину и дебеоградизацију целе Србије.

ПОКС је објавио три тахтева: Да у оквиру најављених уставних промена, престоница будуће Краљевине Србије, буде Београд, а главних градова да буде више, осим Београда, да то буду и Нови Сад, Крагујевац, Ниш и Приштина.

Други захтев је да се, у циљу децентрализације, у сваки главни град изместе одређена министарства, а да у Новом Саду буде министарство пољопривреде и просвете.

И трећи захтев је да се у циљу равномерније заступљености народних посланика из свих делова Србије, измени изборни закон, тако да четири изборне јединице које ће бирати подједнак број посланика буду, Војводина, Београд, Западна и Централна Србија, Јужна и Источна Србија са Косовом и Метохијом. (Сваки регион би требао да има око 62 посланика према броју гласача, а тренутно је из Београда 97 посланика, а из Војводине 45).

Фото: Покрајински одбор Покрета обнове Краљевине Србије

„Доста је Србија и њена северна покрајина Војводина радила, а Београд се градио. Захваљујући политици комуниста од 1945. године, нестају нам села и изумиру читави предели Србије и српске Војводине. Неопходна је суштинска децентрализација власти и зато тражимо да Нови Сад буде један од главних градова Србије, у којем ће бити министарство пољопривреде и министарство просвете при Влади Србије. Не видимо ни један разлог зашто би сва министарства била у Београду, а нарочито не ова два – изјавио је потпредседник ПОКС и председник Покрајинског одбора ПОКС за Војводину, мр Владимир Јелић.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести