Политичка сцена у сусрет београдским изборима: Шут с рогатим, ко је у Лиги шампиона?

Београдски избори још увек чекају расписивање, али и даље, без обзира на зимске температуре, загревају политичку сцену Србије.
beograd, pixabay
Фото: Beograd, foto: Pixabay

Власт ћути о својим изборним адутима, а једино што се за сада зна је то да ће напредњаци изаћи пред грађане с резултатима оствареним у протеклом мандату и тимом који би могао руководити престоницом у наредне четири године. Непознаница је и колико ће опозиционих листа бити на гласачком листићу, будући да се опоненти властима свакодневно престројавају из једне колоне у другу.

Новост су однедавно и стара политичка имена па је тако бивши градоначелник Београда Драган Ђилас најавио своју кандидатуру, с тим што се још увек не зна ко ће стати иза његовог имена. Председник ЈС-а Драган Марковић Палма изјавио је тим поводом да се уочи београдских избора „састало шуто и рогато”. Он је додао да Драгана Ђиласа подржава „онај ко се распао, пре него што се састао”.

На молбу новинара током боравка на Куби да прокоментарише активирање Драган Ђиласа, Мирослава Мишковића и Александра Шапића у намери да промене власт, председник Србије Александар Вучић је рекао да су „ти људи увек то радили зато што су изгубили своје привилегије”. Најавио је да ће на ту тему више говорити након пута у Москву, наредне седмице, али тешко да ће та тема мимоићи интересовање медија током његове сутрашње посете Нишком и Пчињском округу.

Лидер социјалиста Ивица Дачић поручио је да би требало расписати ванредне парламентарне изборе јер „удруживање опозиције на градским изборима није борба за власт у Београду, већ за власт у Србији”.

„Опозиција би преко градских избора да игра Лигу шампиона, али да у њој не учествују главни играчи Вучић и Дачић“, „сликовито” ће Дачић. „Не можете да одлучујете о Вучићу и Дачићу, а да ми не учествујемо. Моја деца имају већег пса и мањег. Овај мали стално штипа и уједа, а већи трпи док му не досади и док га не одалами. Хоћете парламентарне изборе? Видећемо онда ко ће остати на политичкој сцени.“

Фото: FoNet

Коментаришући враћање Ђиласа у политику, Дачић је рекао да Ђиласа треба питати где је био до сада.

„Ђилас је искључио Вука Јеремића из ДС-а, кога ће они да убеде да ће то да функционише? То је покушај враћања из мртвих. То су све деривати ДС-а, па и Саша Јанковић. Они покушавају да се опозиција уједини у борби против Вучића, владајуће коалиције“, нагласио је Дачић.


Заипротив

Лидер ЛДП-а Чедомир Јовановић противи се превременим парламентарним изборима. Упозорава на то да, „ако буде ванредних републичких избора, онда то говори да се држава дистанцира од послова који не могу више да нас чекају... мислим на решавање косовске кризе и кризе која се развија у Босни”.

С друге стране, председник ДС-а Драган Шутановац тврди да би тој странци одговарало да се распишу и ванредни парламентарни избори.

„Предстојећи избори у четири општине биће нам добар показатељ и поред активног бојкота неких из опозиције, што ће нас сигурно оштетити“, навео је Шутановац.


Председник Либерално-демократске партије Чедомир Јовановић изјавио је да ће та странка изаћи самостално на предстојеће градске изборе и да неће подржати кандидатуру бившег градоначелника и бившег лидера ДС-а Драгана Ђиласа

„Можемо сарађивати с другима, али на политичком програму“, казао је Јовановић на конференцији за новинаре.

Фото: Tanjug

„Програм Ђиласа, Јанковића и Јеремића није програм с којим се можемо сложити у овом тренутку јер он почиње и престаје дискредитацијом Вучића и Вучићеве странке. Мене то неинтересује.“

Он је рекао да је идеја да се од оних који су на власти праве монструми по сваку цену погрешна и не функционише, и додао да ЛДП иде сам на изборе.

„Зато идемо сами на изборе, а не што нисмо могли с неким да се договоримо. Не пада ми на памет да се договарам с било ким. Мислим да нема ништа заједничко између Саше Јанковића и Вука Јеремића и Ђиласа осим личне фрустрације Вучићем, а свако од њих је покушао на свој начин да буде партнер тог истог Вучића. Ја нисам никада, нити мислим да то треба да радим“, навео је Јовановић.

Председник Народне странке Вук Јеремић изјавио да ће страначки органи одлучити о томе да ли ће кандидат за градоначелника Београда бити из НС-а или ће подржати другог.

„Нисмо одлучили кога ћемо подржати, волели бисмо да заједничка листа опозиције буде што шира и да буде заједнички кандидат“, објаснио је Јеремић.

„Одлука ће бити донета у демократској процедури и у складу са Статутом Народне странке.“

На питање о могућој подршци Народне странке бившем председнику ДС-а, Јеремић је подсетио на то да га је Ђилас избацио из Демократске странке, али да личним сујетама нема места јер верује да је могућа победа опозиције у Београду.

Фото: FoNet

Председник ДС-а Драган Шутановац изјавио је да ће та странка имати свог кандидата за градоначелника Београда, као и да „не постоји вероватноћа” да ће подржати било кога другог. Шутановац је потврдио да се сусрео с некадашњим градоначелником Београда, али није говорио о детаљима разговора.

„Чињеница је да сам разговарао и с представницима других опозиционих странака“, казао је Шутановац.

„Ђилас је четири године био поштеђен медијских напада, за разлику од Демократске странке.“

С. Станковић

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести