Полиција потиснула демонстранте, ситуација мирна у Београду

БЕОГРАД: Након што је полиција уклонила демонстранте који су пробили заштитну ограду и пробили се до самих врата Народне скупштине, део учесника протеста повукао се ка Тргу Николе Пашића, где је ситуација за сада, око 23 сата, мирна.
protesti
Фото: ANDRIJA VUKELIĆ

Поједини демонстранти тим тргом шетају, а већина седи на клупама и око фонтане или стојећи гледа у правцу Народне скупштине, одакле се повремено поново чују петарде.

Међу окупљенима углавном су млади који коментаришу вечерашња дешавања на протесту.

Атмосфера испред самог парламента је на моменте напета, па се на моменте смири, а с времена на време, неко од демонстраната баци петарду.

Окупљени узвикују "Србија, Србија", "Косово је срце Србије".

Једна група демонстраната је у неком моменту окренута ка маси испред парламента узвикивала "Не дамо светиње".

Припадници Жандармерије стоје иза њих и не реагују.

Атмосфера у Пионирском парку је знатно мирнија.

Након сузавца, део демонстраната побегао ка Тргу Николе Пашића

На протесту испред Народне скупштине око 23 сата поново су почеле да лете бакље и петарде, а полиција је бацила сузавац након чега је део демонстраната почео је да бежи у правцу Трга Николе Пашића.

Неки од њих носе гас маске, а поједини се се вратили на трг и посматрају шта се дешава испред републичког парламента.

Свега 15-ак минута раније ситуација на Тргу Николе Пашића била је потпуно мирна.

Полиција рашчистила плато испред Скупштине Србије

Око 23.10, након што су више од једног сата мирно седели испред Скупштине Србије, тик до кордона полиције, демостранти су почели поново да бацају бакље, петарде и флаше на снаге реда.

Том приликом повређен је један полициајац који је погођен каменом у ногу, а полиција је кренула у акцију 10 минута касније.

Демонстранти су најпре потиснути са степеница Скупштине на плато испред скупштинског здања без употребе силе, али је из Косовске улице дошла још једна јединица жандармерије која је потиснула демонстранте уз Булевар Краља Александра и направила кордон на раскрсници са улицом Кнеза Милоша.

Једна група демонстраната је отишла ка Тргу Николе Пашића, а друга у Пионирски парк и према улици Краља Милана.

Демонстранти су се повукли и са Трга Николе Пашића, а тренутно је велики број полицајаца сконцентрисан испред Скупштине Србије, на готовом празном платоу испред скупштинског здања.

Ломили камере испред Скупштине, нацистички поздрав Зиг хајл

Четврто вече протеста протиче уз сукобе радикалних демонстраната са полицијом, а неколико изгредника са фантомкама поломило је надзорне камере испред Скупштине, а један од њих снимљен је како подиже руку у нацистички поздрав.

Након што је приметио да је у центру пажње, момак је у више наврата поносно подигао руку у нацистички поздрав "Зиг хајл", који је познат из времена нацистичке Немачке.

Овај снимак изазвао је бројне реакције на друштвеним мрежама.

"То су ти родољуби за које смо сви ми издајници", "Нацистички пир", "Ђубрад једна", само су неки од коментара које изазвао потез овог демонстранта.

Двоје новинара Бете повређено, нападнути и други извештачи

Двоје новинара агенције Бета повређено је током вечерашњег протеста и превезено у Угрентни центар.

Они су око 22 сата колима Хитне помоћи довезени у Ургентни центар, због повреда задобијених током протеста који се одржава на платоу испред Народне скупштине.

Најнасилнији демонстранти вечерас су били агресивни према новинарима и сниматељима.

Они су приликом напада на скупштину насрнули и на новинарке Танјуга, покушали да их ударе, уз псовке.

Било је напада и на новинаре других редакција.

Ухапшен син Петра Шкундрића

БЕОГРАД: При покушају упада у Скупштину Србије, вечерас је ухапшен Владимир Шкундрић, син Петра Шкундрића, бившег СПС министра рударства и енергетике, пренео је "Блиц".

Како се тврди, он је покушао да упадне у Скупштину са бејзбол палицом.

Шкундрић је ухапшен заједно са групом хулигана, која је ломила прозоре на згради Скупштине, имао је маску и бејзбол палицу код себе, а полицајцима је рекао да је син Петра Шкундрића, саветника министра и председника СПС Ивице Дачића, наводи Блиц позивајући се на неименовани извор.

Полиција контролише приступ парламенту

БЕОГРАД: Демонстранти су око 21.30 гађали полицију флашама и бацали бакље на полицајце, који су направили живи зид испред врата Скупштине.

У једном тренутку видео се само дим испред улаза у парламента.

Припадници Жандармерије су постројени дуж главног целог улаза у Скупштину, један део испред самих врата, а други између два низа степеница.

Грађани који се налазе у Пионирском парку стоје мирно и гледају шта се дешава испред врата Скупштине.

Поново покушај насилног упада у Скупштину Србије

БЕОГРАД: Неколико десетина припадника десничарских организација окупило се данас око 19.00 сати испред Скупштине Србије, упркос критичној епидемиолошкој ситуацији у Београду и епидемиолошким мерама које укључују и забрану организованог окупљања више од 10 људи на отвореном. Они су око 21.30 насилно покушали да уђу у здање Скупштине. Убрзо потом на улазу у парламент, формиран је кордон полиције.

Пред скупштином је и Срђан Ного.

Седе на жардињерама и поред заштитне ограде, која их дели од парламента, а на коју су поставили транспарнет на коме пише "Косово је Србија", "Нема поделе, нема предаје" и "Крим је Русија".

На степениште те институције у једном тренутку дошли су припадници полиције, али су се после неколико минута склонили.

Полиција је распоређена на Тргу Николе Пашића и око парламента, а највише их је на улазу из Косовске улице.

Фото: ANDRIJA VUKELIĆ

Тензије пред скупштином, у једном тренутку оборена ограда

Испред Скупштине Србије око 20.40, демонстранти окупљени уз заштитну ограду гађали су пластичним флашама са водом и лименкама, обезбеђење у цивилу, а у једном тренутку оборили су заштитну ограду.

Један од учесника протеста позвао их је да се смире и повуку од заштитне ограде, што су они учинили, ограда подигнута, али је настављен вербални сукоб, а ка обезбеђењу је полетела још нека флаша.

У групи која је оборила ограду је био и Срђан Ного.

У једном тренутку, један младић је прескочио ограду и дошао на степенице скупштине и рукама позвао окупљене да му се придруже, што нико није учинио, те се он вратио преко ограде.

Потом је још један демонстрант, са мајицом Образа, прескочио заштину ограду, али га је вратио други учесник протеста.

Претходно је група, која се представља као ратни ветерани, заједно са припадницима Иницијативе "Не дамо Косово" прочитала своје захтеве, међу којима су оставке председника, министра полиције и директора полиције због употребе прекомерне силе, затим да се дијалог о КиМ врати у СБ УН и да се поштује резолуција 1244.

Након читања захтева дошло је до мањег инцидента када је један од учесника протеста ударио једног од ветерана, али су се страсти брзо смириле, мада и даље има тензија испред скупштинсих степеница.

Свађа десничара и левичара

Испред Народне скупштине се око 19.30 сати догодио инцидент када су се вербално сукобили десничари, који, према транспарентима, "бране" Косово и Крим, и левичари, који, кажу, долазе да "подрже лекаре" у борби против короне.

Представници левог блока носили су транспаренте на којима је писало "Нећемо да будемо јефтина радна снага", "Здравство доступно свима", и делили папире на којима су исписали захтеве, међу којима је и захтев да власт одустане од увођења полицијског часа током трајања епидемије.

Један од њих, младић из групе левог блока у мегафон је говорио да су дошли да дају подршку медицинским радницима, а онда су му пришли десничари и уследила је расправа ко кога представља и ко представља народ.

Фото: ANDRIJA VUKELIĆ

И једни и други, иначе, игноришу забрану окупљања као епидемиолошку меру, и, углавном, не носе маске.

Поруке и транспаренти: Од Косова, преко Кинеза, до св. Саве

Нешто после 20.00 часова, на платоу испред Скупштине Србије окупљенима на вечерашњем протесту обратили су се представници иницијативе Не дамо Косово и Метохију, који су прво поздравили аплаузом Дамњана Кнежевића који је пуштен из притвора, након што је приведен прве вечери протеста.

Кнежевић је био приведен, као један од иницијатора упада у Скупштину.

Преко пута, на ободу Пионирског парка, појавио је и Вук Јеремић.

Осим учесника из разних политчких групација, и транспаренти показују сву шароликост усмерења присутних, па и захтева, а најмање је оних везаних за епидемију корона вируса и мере њеног сузбијања.

Напротив, тако они који око 20.30 долазе, у све већем броју, пред скупштину, у парк, као и на Булевару краља Александра, носе транспаренте на којима пише: "Нећу да радим за Кинезе", "Оставке, истина", "Нећу да будем јефтина радна снага", "Вучићу где ти је маска".

Окупљени носе и заставе Србије, а испред Скупштине поставили су платна са сликама Светог Саве и покојног патријарха Павла.

Демонстранти узвикују "Косово је срце Србије", "Косово је Србија" "Нема предаје" и траже оставку председника Србије.

До сада, осим мањих вербалних сукоба није било већих тензија, а за разлику од јуче када су учесници седели и мирно протестовали, данас стоје и певају песме о Косову.

Колона заустављена пре излаза на ауто-пут за Београд

НОВИ САД: Неколико стотина демонстраната кордон полиције зауставио је вечерас око 21 сат на прилазном путу за излаз на аутопут Нови Сад - Београд и онемогућила их да блокирају аутопут.

Сви прилазни путеви који воде на пут за Зрењанин или ауто-пут су блокирани.

Неколико десетина аутомобила било је блокирано на раскрсници код моста Дунав-Тиса-Дунав, преко којег је колона претходно прошла.

Возачи и путници били су збуњени, односно нису знали шта је разлог блокаде, а полиција која обезбеђује ову раскрсницу упућивала их је на друге правце.

Међу путницима махом су они који се враћају с посла, али и шлепери који су се упутили управо на овај ауто-пут.

Колона, када је кренула, кретала се преко раскрснице Темеринске и Партизанске улице, а потом наставили ка ауто-путу за Београд.

Више стотина припадника полиције налази се испред грађана, а саобраћајне патроле распоређене на свим већим раскрсницама које су се налазиле на рути којом се колона креће.

Демонстранти, који су спречени у блокади аутопута код Новог Сада, ка Београду, кренули су око 21 сат назад, у град.

Они су намеравали да блокирају аутопут, али их је кордон полиције на прилазном путу спречио у томе.

Окупљени су се у једном тренутку ухватили за руке и пришли кордону полиције, а у први мах изгледало је као да намеравају да пробију кордон, али се то није догодило.

Полицајци су спустили штитове, а колона је убрзо кренула назад, ка центру Новог Сада.

Са демонстрантима је била и Мариника Тепић, функционер Странке слободе и правде Драгана Ђиласа.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести