Политичку сцену Србије радикализују "групе за притисак"

БЕОГРАД: Аналитичар Владимир Вулетић упозорава да радикализација политичке сцене у Србији почела да укључује и елементе насиља, и оцењује да није реч о спонтаним догађајима, већ о планираним активностима иза којих стоје, каже, одређене странке које се понашају као групе за притисак са циљем да привуку пажњу и изазову немира који би могли да прерасту у нешто веће.
Sociolog i politički analitičar Vladimir Vuletić Foto: Tanjug
Фото: Танјуг/видео/Владимир Вулетић

"За сада не постоји критична масе која би могла да произведе веће сукобе, каже Вулетић за Тањуг, али упозорава да није добро да се шири друштвени интереси подређују партикуларним партијским или групним интересима.

"Јако важно да се схвати да постоји друштвени интерес, нарочито када се решава кључни политички проблем, Косово и Метохија" и додаје да је тешко проценити да ли постоји та свест, или се можда управо користи таква атмосфера да се неки циљеве лакше реализују.

"Свака партија, има своје ''јуришнике'', али уколико се допусти да ''јуришници'' појединих политичких групација преузимају улогу делиоца правде или уколико мисле да на тај начин воде дијалог, каже он, онда ћемо у догледно време доћи у сферу која није ни близу демократског друштва.

По његовим речима они који сада провоцирају ту врсту сукоба са тим и рацунају.

"Стварање атмосфере хаоса и јесте некакав циљ. Претпостављам да ће с тим у вези реакција власти бити, пре свега, државно одговорна, да ће се кретати у граници поштовања закона и очувања тековина правне државе и да неће допустити сукобе различитих групација, што би било најлошије за друштво", казао је Вулетић.

Радикализација политичке сцене сада, примећује Вулетић, подразумева и неку врсту физичког насиља, те подсећа да су пре пар месеци постојале најаве да ће се то догодити, али је то, каже, наишло на благу осуду јавности.

"Мислим да још увек нема критичне масе која би то могла да преточи у нешто што су озбиљнији сукоби, али свеједно је основна ствар демократског друштва да, с једне стране осуди такву врсту политичког ангажмана, а са друге стране, да они који такве активности реализују буду свесни своје одговорности за такве активности", закључио је Вулетић.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести