Вучић и Црнадак поздравили изјаву Помпеа  да се укину таксе

ВАШИНГТОН, БЕОГРАД: Државни секретар САД Мајк Помпео је, током састанка са косовским председником Хашимом Тачијем, позвао приштинске власти да укину таксе на робу из Србије и Босне и Херцеговине, као и да заједно са Београдом раде на избегавању провокација и деескалацији напетости. Председник Републике Србије Александар Вучић и министар спољних послова Босне и Херцеговине Игор Црнадак, поздравили су ову изјаву америчког државног секретара Мајка Помпеа у којој је позвао приштинске власти да укину таксе на робу из Србије и БиХ.
Majk Pompeo Foto: AP Photo/Jacquelyn Martin
Фото: AP Photo/Jacquelyn Martin

Портпаролка Стејт департмента Хедер Нојерт саопштила је Помпео током сусрета поновио "чврсту америчку подршку сувереном, независном Косову, у потпуности интегрисаном у међународну заједницу".

Помпео је, како се наводи, "охрабрио Косово да искористи јединствену прилику за постизање историјског свеобухватног споразума о нормализацији са Србијом у оквиру процеса дијалога уз посредовање ЕУ".

"Он је позвао косовске власти да укину таксе уведене на увоз из Србије и Босне и Херцеговине, као и да раде са Србијом на избегавању провокација и деескалацији напетости. Нормализација односа између Косова и Србије једини је начин за отварање пута обе земље за будућу интерграцију у западну заједницу нација. САД су спремне да помогну и подрже стране како би дошле до решења које је одрживо, примењиво и повећава стабилност", навела је Нојертова, преносећи Помпеове речи.

Тачи је оценио је да је састанак са Помпеом био одличан и да је Косово "благословено подршком САД".

"Двојица саговорника констатовали су да то представља јасно кршење ЦЕФТА и ШП споразума и сагласили се да је неопходно да Србија и БиХ наставе са координисаним активностима у циљу укидања такси. Двојица саговорника поздравили су изјаву државног секретара САД Мајка Помпеа у којој је позвао приштинске власти да укину таксе на робу из Србије и Босне и Херцеговине", саопштила је Служба за сарадњу с медијима Председника Вучића након разговра са Црнадаком.

Председник Вучић изразио је захвалност на чињеници да је недавно на гласању у ГС Интерпола о пријему тзв. Косова БиХ гласала против, истиче се у саопштењу. 

Он је нагласио да квалитету свеукупних односа доприноси узајамна подршка у процесу европских интеграција. 

Српски председник је истакао да је наша земља опредељена за добру и активну сарадњу са суседима, као и да подржава територијални интегритет Босне и Херцеговине, уз јасно поштовање Дејтонског споразума и уважавање интереса и интегритета Републике Српске, додаје се у саопштењу. 

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести