Поповић: Борба против организованог криминала и корупције приоритет

БЕОГРАД: Министарка правде Маја Поповић поручила је данас да је борба против корупције и организованог криминала стратешки приоритет Владе Србије.
maja popovic, yt printscreen
Фото: Youtube Printscreen

"Влада Република Србије и Министарство правде остају посвећени борби против корупције уз континуирано праћење резултата постојећих решења, ослушкивање потреба и искустава како државних органа, тако и цивилног сектора, у циљу креирања нових корака кроз отворен, транспарентан и максимално инклузиван процес", рекла је Поповић, говорећи на скупу поводом 9. децембра - Међународног дана борбе против корупције.

Када је реч о спречавању корупције, министарка је истакла да нови изазови захтевају удруживање снага и унапређење сарадње, као и употребу нових, пре свега дигиталних алата у свим областима, саопштено је из њеног кабинета.

Министарство правде ће, како је додала, наставити да унапређује законски оквир у складу са међународним стандардима и преопрукама, уз истовремено улагање у јачање људских и материјалних капацитета за његову примену.

Законски оквир у овој области ће, према њеним речима, бити употпуњен усвајањем амандама на Устав Републике Србије и сета правосудних закона у складу са тим изменама.

Надовезујући се на реформске процесе, министарка праве је указала да су постављени јасни циљеви: убразање реформи, усклађивање са међународним стандардима, унапређење међуресорне сарадње, и даље јачање капацитета државних и правосудних органа за спречавање и борбу против корупције.

Министарка је нагласила да је усвајањем Закона о спречавању корупције чија је примена почела 1. септембра успостављен нормативни оквир у области превенције корупције, а који је усклађен са међународним стандардима, пре свега са ГРЕКО препорукама.

Новим законским решењима, како је указала, значајно је проширена надлежност и ојачана независност Агенције за спречавање корупције.

Међу бројним новинама које је донео нови нормативни оквир су директан приступ базама података које се воде у електронском облику и умрежавање са другим државним органима.

„Активности на дигиталном умрежавању државних органа, као и на даљем унапређењу међуресорне сарадње, један су од приоритета на пољу репресије корупције и као такве су предвиђене ревидираним Акционим планом за Поглавље 23“, навела је министарка која је на скупу говорила и о великом значају међународне сарадње у тој области.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести