Поповић: ЦГ оголила своје антисрпско, ауторитарно лице

БЕОГРАД: Председник Српске народне партије и министар у Влади Србије Ненад Поповић оценио је да су власти Црне Горе хапшењем владике Јоаникија и свештеника Српске православне цркве до краја оголиле своје "антисрпско, ауторитарно и комунистичко лице".
nenad popovic, tanjug jpap
Фото: TANJUG/ JAROSLAV PAP/ bk

Он је затражио од Црне Горе да владика Јоаникије и остали свештеници СПЦ хитно буду пуштени из притвора, да се народу омогући право да се моли и прославља своје свеце и да се хитно стави ван снаге спорни Закон о слободи вероисповести којим се, наводи Поповић, отима имовина СПЦ.

Поповић је у саопштењу навео да прогон верника и свештенства на празник Светог Василија Острошког, који заузима посебно место у срцу сваког верујућег Србина, није случајан.

То показује да ће антисрпски режим у Црној Гори чим прође криза због пандемије корона вируса кренути да отме од Цркве и народа манастир Острог и да ће покушати да уништи српско православље и српске корене Црне Горе, навео је Поповић.

Он је оценио да се сада види значај свих свакодневних литија организованих током зиме против Закона о слободи вероисповести, који оцењује као антихришћански закон о отимању светиња над којим се згрозила читава Европа.

Поповић наводи да је Црна Гора, под антисрпским и антихришћанским режимом, једина држава у Европи која хапси свештенике због исповедања своје вере.

Данас хапси Владике, сутра ће хапсити народ као у најмрачније комунистичко време, наводи Поповић.

Он додаје да насиље над свештенством и српским народом које се догодило на велики православни празник сигурно неће поколебати ниједног верника СПЦ, већ ће их, оцењује, још јаче учврстити у одлучности да бране своје светиње, своје национално наслеђе и свој српски идентитет.

Епископу будимљанско-никшићком Јоаникију и свештеницима Митрополије црногорско-приморске одређено је задржавање до 72 сата због одржавања литије у том граду и кршења мера за сузбијање корона вируса.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести