Поповић: Косово место где се родила Србија, не можемо да тргујемо

ЈЕРУСАЛИМ: Косово је место на коме се родила Србија, оно је наше срце и душа и са тим се не могу правити компромиси, изјавио је министар за иновације и технолошки развој Ненад Поповић и поновио да Србија никада неће признати самопроглашену независност.
nenad popovic, tanjug dimitrije goll
Фото: Nenad Popović, foto: Dimitrije Goll

"Срби имају дугу историју борбе за оно у шта верују. Косово је место на коме се родила Србија. Косово је наше срце и душа. Не можемо правити компромисе са својим срцем, душом, историјом и вредностима само због тога што неке земље у међународној заједници желе да то учинимо, истакао је Поповић у интервјуу за утицајни израелски магазин Јерусалим Пост.

Он је навео да су Албанци у јужној покрајини покушали да направе лажну земљу, лажну државу звану Косово. 
Нажалост, они имају подршку НАТО пакта који је бомбардовао Србију 1999. године. Према нашем уставу и Резолуцији 1244 Савета безбедности УН из јуна 1999, Косово је територија Србије. Ипак, САД и многе земље ЕУ признале су Косово као независну државу. Али Косово није, и никада неће бити независна земља. Никада нећемо признати Косово, и никада нећемо дозволити да Косово буде држава чланица УН. Никад, нагласио је Поповић.

Он је додао да пет земаља ЕУ, као ни Израел, нису признале Косово, и да им је Србија на томе дубоко захвална. 
На питање новинара колико је историја важна у односу Срба према питању Косова, Поповић је оценио да су традиција и историја оно на чему се заснива једна земља. 

"Израел је прави пример за то. Србија и Израел имају дугу и поносну историју, и не праве компромисе када су у питању историјске вредности. Вољни смо да правимо компромисе о другим стварима, али не и када су у питању наше вредности и идеали, нагласио је Поповић. 
Према његовим речима, наши преци су прошли кроз ужасна времена, али никада нису правили компромисе када су у питању кључни национални интереси, и преживели смо та времена. "Живели смо стотине година под Турцима, али нисмо посустали. Нацисти су окупирали нашу земљу и желели да збришу са лица земље наш народ, али смо преживели, нагласио је он.

Поповић је објаснио да када год наиђемо на проблеме, треба да размишљамо како би наше баке и деде поступили у тој ситуацији, ”да учимо од њих и радимо оно што ће бити исправно у очима генерација које долазе. 
Упитан да прокоментарише растући тренд усташтва у Хрватској, Поповић је истакао да Србија има дугу, мрачну историју са Хрватском, чланицом ЕУ која има дубоко укорењену нацистичку прошлост. 

Током Другог светског рата, усташе су изградиле велики концентрациони логор Јасеновац, где су убијали људе на најбруталнији начин, највише Јевреје и Србе. Убијали су на зверски начин чак и децу. После рата, захваљујући чињеници да је Јосип Броз Тито, први председник Југославије, био Хрват, сакривен је велики део хрватских злочина. Проблем је што их је ЕУ прихватила као државу чланицу, а они никада нису сносили одговорност за злочине које су починили у прошлости, напоменуо је Поповић.

Истакао је да је поносан што у Србији, за разлику од Хрватске, јеврејска заједница има дугу историју и што се тамо осећа сигурном. 
Често присуствујем вечерама за Шабат са пријатељима, а прошле године сам посетио Сукот по први пут, навео је он.
Коментаришући односе Србије и Израела, Поповић је истакао да много Израелаца долази у Србију. 
Прошле године имали смо 40.000 туриста из Израела, а годину дана пре тога њих 20.000. Број се удвостручио за годину дана. То је заиста одлично. Поред тога, израелске компаније су веома активне у Србији, навео је Поповић.

Како је рекао, то је посебно приметно у области некретнина и изградње, где многе израелске компаније учествују у великим грађевинским пројекатима у Београду, што, према његвим речима, ствара нове послове за све већи број Срба. 
Поред тога, постоји доста високотехнолошких компанија које долазе у Србију. Многе међународне компаније, укључујући и израелске, запошљавају наше програмере и инжењере, навео је Поповић.

Према његовим речима, Израел је један од лидера у свету када је реч о иновацијама и развоју нових технологија. 
Ово је још изузетније достигнуће када се узму у обзир проблеми које имате на границама и тренутне претње са којима се суочавате из суседних земаља. То само чини успех Израела још већим, рекао је Поповић.
Министар је нагласио и да српска Влада активно промовише иновације у Србији, и да у овој области има блиску сарадњу са израелском владом, посебно када је у питању дигитализација пољопривреде.

По први пут у историји имамо кабинет министра за иновације чији је искључиви задатак промоција иновација и економије засноване на знању. То показује правац за који се Србија определила, објаснио је Поповић.
Казао је и да је Србија трпела због ратова деведесетих година прошлог века, као и бомбардовања од стране НАТО пакта 1999. године, али да је квалитет српске науке и образовања остао сачуван. 

"Захваљујући томе имамо изванредну кадровску базу због које многи инвеститори долазе у Србију, рекао је Поповић. 
Такође је навео да Влада Србије покушава да заустави одлив мозгова, јер млади у Србији, нарочито инжењери и програмери, напуштају земљу након дипломирања и одлазе на места као што је Силицијумска долина. 

"Улажемо у иновациону инфраструктуру, као што су нови научно-технолошки паркови и регионални иновациони стартап центри, и дајемо различите подстицаје, како бисмо охрабрили младе да покрену своје стартап компаније и остану у Србији, рекао је министар Поповић.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести