Поповић: Односи Србије и Русије на историјском максимуму

БЕОГРАД: Министар без портфеља задужен за иновације и технолошки развој Ненад Поповић изјавио је да су односи Србије и Русије на историјском максимуму, што је потврдила и јучерашња посета шефа дипломатије Русије Сергеја Лаврова.
Nenad Popović  /Tanjug/video
Фото: Танјуг/видео

Он је за РТС рекао да су поруке председника Русије Владимира Путина, које су се јуче чуле, показатељ најбољих личних односа два председника - Путина и Александра Вучића и истакао да су такви политички односи одлична база за још бољу економску сарадњу две земље.

Поповић је оценио да је током јучерашњег дана потврђена снажна подршка Србији по питању територијалног интегритета и суверенитета, подршка Резолуцији 1244, као основи за решавање косовског питања, наводећи да је за Русију Косово увек било и биће само део Србије.

"Србија је потврдила војну неутралност. Ми смо једина земља која није увела санкције Русији, иако смо под великим притиском", казао је Поповић.

На констатацију да је до посете дошло након што је у септембру потписан Вашингтонски споразум, Поповић је навео да јуче није било никаквих дисонатних тонова и истакао да Русија заснива свој однос са Србијом на поштовању суверенитета наше земље, те да поштује интересе Србије.

"Јучерашњи тонови су заиста пријатељски и односи су на историјском максимуму. Јучерашње поруке су од велике важности за економску и политичку сарадњу", казао је Поповић.

Он је навео да се током јучерашњег дана доста разговарало и о економији, која је тренутно најважнија и за Србију и за Русију, те да је било говора о економској, војнотехничкој сарадњи, пољопривреди, дигитализацији, новим технологијама, енергетици.

"Потврђене су и жеље да потпишемо стратешки економски споразум који ће бити основа за наредних пет година", казао је поповић.

Упитан да ли ће се сада, с озбриом на промене у свету, променити и ниво укључености Русије у решавање косовског питања, Поповић је рекао да је, ако у неком тренутку дође до неких нових преговора, могуће укључивање Русије у тај процес.

Каже и да су критике које је јуче Лавров изнео на рачун ЕУ по питању Косова оправдане, јер ЕУ, као овлашћена да врши преговоре, није испунила своју мисију, већ, како каже, само притиска Србију да испуни своје обавезе.

Поповић је рекао и да се појачавају притисци на Србију и председника Вучића да промени своју независну и суверену политику, јер појединим државама смета еконосмки и војно јача Србија и желе да је ослабе.

"Србија мирно све то слуша, али има своју политику и неће је мењати, штитимо своје интересе, нећемо никад бити агресивни, желимо мирно да разговарамо", казао је Поповић.

Поповић каже да су добри политички односи створили базу и за добре екномске односе, наводећи да је економска сарадња две земље у првих девет месеци ове године изузетно добра.

Забележен је пад од 15 процената, али много више на увозу нафте и гаса него на извозу српских производа, каже Поповић.

Истиче да ће крајем године бити забележен раст извоза пољопривредних и прехрамбених производа из Србије у Русију, што је одлична вест и додао да се очекује потписивање стратешког документа за економску сарадњу.

Поповић је подсетио да је Лавров дошао крајем 2020. године, када се обележава 75 година победе над фашизмом и 25 година од потписивања Дејтонског споразума и да то показује најјачу подршку Србији.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести