Поповић: Оформити радну групу за одбрану од лажних вести

БЕОГРАД: Министар за иновације и технолошки развој Ненад Поповић сматра да би због претњи од лажних вести требало да се оформи Владина радна група, која би предложила правне оквире да се спречи наношење штете друштву оваквим деловањем, које поприма забрињавајуће размене.
nenad popovic, tanjug dimitrije goll
Фото: Nenad Popović, foto: Dimitrije Goll

Поповић је за сутрашње издање "Вечерњих Новости" рекао да би у саставу радне групе требало да буду представници појединих министарстава, али и других државних институција.

"Мој предлог је на трагу идеја, али и у пракси појединих највећих европских држава, које су препознале колику претњу за безбедност и привреду, али и за демократију представљају лажне вести, па покушавају да на те изазове одговоре правно и институционално", рекао је Поповић, образлажући своју идеју како се изборити са лажним информацијама, попут оне о затрованој води у Београду, која је прошле недеље изазвала панику у престоници. 

Он је додао да је његов утисак да многи у Србији, који су негативно реаговали на његов предлог, нису разумели не само опасност лажних вести, већ и дубину овог проблема. 

"Тиме су показали да, иако се представљају као европејци, суштински не знају шта се у Европи догађа по питању 'фејк" вести, а читаву своју реакцију свели на површни напад на власт и дневнополитичку борбу", рекао је Поповић. 

Министар је поручио да је време да се "Србија озбиљно позабави овом темом као што то чине и друге уређене, озбиљне, демократске државе са јаким институцијама".

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести