Поповић: Повампирено усташтво, Срби на удару

БЕОГРАД: Министар у влади Србије и председник Српске народне партије Ненад Поповић осудио је блајбуршку мису у Сарајеву те навео да њено одржавање, уз пренос на Хрватској радио телевизији и подршку шефа дипломатије Хрватске Гордана Грлића Радмана, показује да је усташтво потпуно легализовано у државним институцијама Хрватске.
nenad popovic, tanjug jpap
Фото: TANJUG/ JAROSLAV PAP/ bk

"Агресивно повампирење усташтва у години када цео свет слави јубилеј 75 година од Велике победе у Другом светском рату није случајно. Подршка министра спољних послова Хрватске блајбуршким квислинзима, емитовање спота усташке иконе Марка Перковића Томпсона на државној телевизији Црне Горе, штампање поштанске маркице са мапом НДХ у Северној Македонији, као и похвала чистоће и правилне употребе хрватског језика у периоду НДХ на часу приказаном на Радио телевизији Војводине, показује да све усташе ипак нису поражене у Другом светском рату", оценио је Поповић у писаној изјави.

Он је казао да је Хрватска, данас најмлађа чланица ЕУ, једини савезник Хитлерове Немачке која никада није денацификована и кажњена за зверства почињена током Другог светског рата.

"Управо у томе лежи разлог зашто се данашње усташе осећају охрабрене да слободно промовишу своје ставове и легитимизују геноцидну идеологију која је довела до страдања милион Срба и Јевреја у НДХ у Другом светском рату", оценио је Поповић.

Према његовим речим, данас нажалост, сведочимо покретању новог таласа усташтва у региону у којем званични Загреб није усамљен.

"Томе се отворено придружио и режим у Подгорици који спроводи исте методе као геноцидна НДХ покушавајући да силом и репресијом над српским народом и српском црквом затре сваки траг о постојању Срба на тим просторима", указао је Поповић..

Он је поручио је да Србија више никада неће беспомоћно посматрати догађаје који прете да угрозе безбедност српског народа у окружењу, већ ће, како је навео, бити спремна да, уз помоћ својих осведочених савезника, стане у заштиту свог народа и обезбеди његов миран опстанак на просторима где се вековима говори српским језиком и моли у Српској православној цркви.

"Никоме нећемо дозволити да силом затире српски идентитет и отима српске светиње", закључио је он.

 

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести