Поповић: Срби и Руси победници, не допуштамо фалсификовање

БЕОГРАД: Председник Српске народне партије (СНП) и министар у Влади Србије Ненад Поповић изјавио је да српски народ 9. мај, Дан победе над фашизмом у Другом светском рату 1945, памти по великим жртвама, херојству и непоколебљивом слободарском духу. изјавио је да српски народ 9. мај, Дан победе над фашизмом у Другом светском рату 1945, памти по великим жртвама, херојству и непоколебљивом слободарском духу.
nenad popovic, tanjug jpap
Фото: TANJUG/ JAROSLAV PAP/ bk

У изјави за јавност Поповић је навео да су национална слобода и независна држава вредности које су трајни темељ, али и путоказ за све наредне генерације српског народа.

Српски народ са дубоким поштовањем памти с којим народом је остварио ову велику победу, поразио фашистичког окупатора и повратио своју слободу. То је био руски народ. Само руски народ, истакао је Поповић.

Због тога се, додаје, на Дан победе сећамо и свих оних храбрих Руса, наше словенске браће, који нису штедели своје животе на српској земљи да бисмо заједнички поразили највеће зло прошлог века.

Навео је да су заједничке жртве и заједничко херојство Срба и Руса у тим великим биткама и великој победи, основа нашег данашњег пријатељства и савезништва, који су вечни и нераскидиви.

И зато данас Србија и Русија стоје једна уз другу у борби против фалсификовања историје и нових покушаја повампирења фашизма, који жели да руши споменике јунацима Велике победе и да истинске жртве агресије, Србе и Русе, лажно прогласи за агресоре, навео је Поповић.

Поручио је да ми поштујемо сене предака који су живели и умрли за слободу, знајући да се само негујући сећање на славне дане и жртве може градити будућност независне, слободне и снажне нације.

Поповић каже да су Србија и Русија данас и у борби за одбрану српског Косова, међународног права, равноправности држава и нација, њихових слобода, суверенитета и независности,, као и да смо једни уз друге у борби против пандемије коронавируса, мислећи једни на друге и узајамно се помажући.

Данас, на овај дан и јубилеј Велике победе још једном подсећамо, славећи велику прошлост, побеђујући садашње кризе и изазове и градећи просперитетну и мирну будућност наших народа и држава, да су Срби и Руси браћа заувек, закључио је Поповић.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести